Privacyverklaring

Mantelzorg en werken gaan samen

15 april 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Lode Godderis (Idewe)

Professor Lode Godderis deelt op 7 mei zijn inzichten over een mantelzorgvriendelijk hr-beleid tijdens een webinar van HRmagazine. Waarom doet hij dat? Wat kan hr doen om mantelzorgers onder de medewerkers te ondersteunen? En doet hij zelf aan mantelzorg? “Mantelzorgers hoeven niet van het werk weg te stappen.”

Lode Godderis wil via het webinar aandacht schenken aan de mentale gezondheidsuitdagingen voor mantelzorgers. Mantelzorg doet zich namelijk typisch voor bij mensen wanneer het hard gaat in hun carrière, wanneer ze bouwen aan gezin en huis, en tegelijk extra zorg verlenen aan een ouder of grootouder. Die druk resulteert mogelijk in het risico op een burn-out.

“Iemand die mantelzorg verleent, houdt verschillende balletjes in de lucht. De mantelzorger jongleert met meerdere rollen. Het emotionele gewicht van zo’n rol is bovendien zwaar. De hoeveelheid en gewichten van de rollen creëren mogelijk overbelasting”, legt Lode Godderis uit.

Mantelzorg goed voor retentie

Mantelzorg heeft dikwijls een tijdelijk karakter, maar de duurtijd is onvoorspelbaar. Weken, maanden of zelfs jaren. Er is vaak een verband met verlies en rouw. Dat is een emotioneel verzwarende factor. Of er leven schuldgevoelens jegens bijvoorbeeld de ouders die destijds zelf de zorg voor de mantelzorger als kind hebben opgenomen. Op het werk kun je met een collega-mantelzorger daarover in gesprek gaan. “Aandacht hebben voor die moeilijke omstandigheden en ruimte bieden voor een gesprek, helpt. Dat draagt bij tot de levenskwaliteit van de werknemer, het is goed voor het welzijn, de werkcontinuïteit en de retentie. Wat jij als werkgever doet voor je werknemer op een moeilijke moment, is determinerend voor het vervolg van de relatie. Er ontstaat een psychologisch contract.”

Over het aantal mantelzorgers op het werk zijn nog weinig data beschikbaar. Maar Lode Godderis merkt wel op dat mensen ondersteuning vragen. “Ze voelen zich eenzaam. Ze kiezen vervolgens voor tijdskrediet. Daardoor focussen ze volledig op de mantelzorgrol en verhoogt de eenzaamheid. Daarom is het beter de problematiek open te breken en bespreekbaar te maken op het werk.”

Weg van binair denken

België telt verscheidende thematische verlofstelsels om aan zorgnoden te voldoen. Betekenen zij een oplossing? Lode Godderis is kritisch. “Iemand die een zorgverlof opneemt, creëert een nieuwe situatie buiten het werk. Dat mag niet de enige keuze zijn.” Hij opteert voor integratie. Hr zet daarbij het beleidsmatige kader neer en werkt ondersteunend. “We moeten weg van het binaire denken. Mantelzorgers hoeven niet uit het werk te stappen. Luister eerst naar hun situatie, noden en vragen. Zekerheden inbouwen in de werksituatie werkt trouwens stressverlagend.”

De belangrijkste tip van Lode Godderis? Dat is aandacht besteden aan de collega’s die een mantelzorgrol opnemen. “Je hoeft niet veel te vragen, wel tonen dat je je bewust bent van de situatie, de tijd nemen voor het gesprek, oprecht vragen hoe het gaat.” Of hij zelf al een rol als mantelzorger heeft opgenomen? “Zoals in elke familie ken ik ook uitdagingen. Het is een gekende context waar ik heb mee leren omgaan. Ik stel grenzen aan waar mijn professionele interventierol als arts stopt en waar de familierol begint. De afspraak is dat ik me altijd hou aan de hoofd-rol in de desbetreffende situatie.”

Lode Godderis praat op 7 mei om 11.30 uur tijdens het webinar van HRmagazine over mantelzorgvriendelijk hr-beleid. Meer info en gratis inschrijven via : https://hrmagazine.be/nl/events/mantelzorgvriendelijk-personeelsbeleid-een-win-win-verhaal