Privacyverklaring

HRupdate 24 april: Fietsen door het mijnenveld van de lonen

24 april 2024
Tekst
Gert Verlinden

De Europese verordening op loontransparantie zal ons verplichten om de muren van het loonhuis te transformeren van goed geïsoleerde baksteen naar doorschijnend glas. Toch zal er vermoedelijk nog een generatie overheen gaan alvorens openlijk spreken over brutomaandlonen een courante praktijk wordt. Loon, het blijft een ongemakkelijk gesprek aan de koffiemachine en aan de bar.

Het taboe op geldzorgen is nog hardnekkiger. Loontransparantie leidt bij medewerkers met geldzorgen tot schaamte of boosheid. De financiële perikelen zelf veroorzaken stress, regelmatig kort verzuim, verminderde motivatie en cognitieve problemen zoals concentratieverlies. De moeite waard om lijnen te leggen tussen het verlonings-, welzijns- en opleidingsbeleid.

De financiële geletterdheid van bepaalde medewerkers kan een positieve impuls gebruiken. De financiële expertise van verloningsmanagers kan gemiddeld gesproken ook verbeteren. Hoe ver staat de samenwerking tussen hr en finance om loonpakketten financieel en fiscaal te optimaliseren? Uit onderzoek blijkt dat er een aanzienlijke progressiemarge aanwezig is.

Medewerkers maken intussen steeds meer gebruik van een gepersonaliseerd verloningspakket onder de vorm van een cafetariaplan. Vlamingen zijn verzot op de koers en blijkbaar ook op de leasefiets. Die is intussen even populair als de bedrijfswagen. Als een beloftevolle Gen Z’er als Dries Borstlap representatief is voor zijn generatie, dan hapt die fiets een steeds groter stuk van de taart die het mobiliteitsbudget vormt.

Onze inspiratie