Privacyverklaring

‘Quiet Quitting’ bovenaan de lijst van strategische hr-prioriteiten in België in 2024

12 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
ManpowerGroup Sébastien Delfosse

Verrassende nieuwe nummer 1 in de hr-prioriteitenlijst van de Belgische werkgevers: Quiet Quitting, althans volgens een enquête uitgevoerd door ManpowerGroup. “Hr heeft een cruciale rol te spelen bij het versterken van de betrokkenheid op het werk en het zingeven in een wereld van werk die volop in transformatie is”, aldus Sébastien Delfosse, managing director van ManpowerGroup BeLux.

Volgens de ManpowerGroup-enquête zijn dit de vijf strategische hr-prioriteiten voor Belgische werkgevers:

  1. 'Quiet Quitting' (stilzwijgend ontslag): 67 procent van de bedrijven maakt zich zorgen over deze internationale trend, waar werknemers hun betrokkenheid bij het werk verminderen zonder daadwerkelijk ontslag te nemen. Werkgevers moeten diepgaande maatregelen nemen om betekenis aan het werk te geven en de betrokkenheid te versterken.
  2. Talenttekort en rekrutering: 74 procent van de Belgische werkgevers ervaart een tekort aan talent. 63 procent beschouwt rekrutering van gekwalificeerde profielen als een prioriteit. Bovendien blijft de vacaturegraad - het aantal vacatures ten opzichte van het totale arbeidsplaatsen binnen een bedrijf - elk kwartaal stijgen.
  3. Welzijn van werknemers: 62 procent van de respondenten beschouwt het welzijn van werknemers als een prioriteit. Bedrijven zoeken postcovid naar een nieuw evenwicht in een hybride werkorganisatie waarbij welzijn, ziektepreventie en verbetering van arbeidsomstandigheden centraal staan.
  4. Diversiteit en inclusie: 59 procent van de werkgevers benadrukt de aanwezigheid van initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie. Dit toont de groeiende relevantie van gelijke kansen in de werkomgeving.
  5. Groene transitie: 58 procent van de werkgevers heeft de groene transitie opgenomen in hun prioriteiten voor 2024. Bedrijven moeten demonstreren dat ze zich inzetten voor het klimaat om talent, vooral van Generatie Z, aan te trekken en te behouden.

Naast deze vijf prioriteiten staan volgens ManpowerGroep nog andere hr-thema’s op de agenda voor 2024: optimalisatie van tijdelijke werknemers, inzet en behoud van oudere werknemers, talentretentie, recessiedreiging, beleid voor werken op kantoor, 'The Great Resignation', overgang naar AI/technologie en gedwongen ontslagen door economische omstandigheden. De omvangrijke agenda illustreert de complexiteit waarmee hr-managers worden geconfronteerd in een dynamische arbeidsmarkt.

Modewoord?

Het is de eerste keer dat Quiet Quitting expliciet opduikt in de lijst met strategische acties van de Belgische hr-managers. In de jaarlijkse HR-Barometer van Vlerick Business School 2023 blonk de trend uit in afwezigheid. Op het congres van HRmagazine op 30 en 31 mei in Bordeaux zoomen we onder meer in op trends als Quiet Quitting. Het congres fileert de hypes van duurzame hr-ideeën. Neemt u Quiet Quitting voortaan op in het hr-beleid of blijft het een modewoord dat stilletjes zal verdwijnen?

Foto: Sébastien Delfosse, ManpowerGroup

Meer in het topic: hr-prioriteiten