Privacyverklaring

Woonzorgcentra kunnen voortaan breder werven

4 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Andrea Piacquadio Pexels

Woonzorgcentra en centra voor kortverblijf kunnen voortaan ook Vlaamse financiering krijgen voor de aanwerving van medewerkers met een achtergrond buiten de klassieke zorgberoepen. Denk bijvoorbeeld aan filosofen, muziektherapeuten, masters in de lichamelijke opvoeding, ...

Zo wil de Vlaamse Regering woonzorgcentra aanmoedigen om de zorg en de begeleiding van bewoners breder te organiseren, gezien de grote tekorten aan verpleegkundigen en zorgkundigen. De Vlaamse Regering heeft op voorstel van vervangend Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Benjamin Dalle een reeks maatregelen definitief goedgekeurd.

Historische stap

“We nemen een historische stap voor de woonzorgcentra. Tot nu toe bakende de regelgeving eng af welke zorgdiploma’s konden meetellen voor financiering. We verbreden dit nu en creëren ademruimte binnen de zorgteams. Nieuwe collega’s met andere expertises en competenties komen ter versterking en kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het welbevinden van de bewoners. Zo kunnen logistieke medewerkers aangesteld worden, die tegelijk ook taken uit handen nemen van de verpleegkundigen en zorgkundigen zodat die zich kunnen focussen op de zorg. Daarnaast kunnen er ook medewerkers met andere diploma’s tewerkgesteld worden. De woonzorgcentra kunnen ook tijdelijk zelfstandige verpleegkundigen of verpleegkundigen verbonden aan een andere zorgvoorziening in dienst nemen.” - Vervangend minister van Welzijn en Volksgezondheid Benjamin Dalle

Logistiek personeel

In september waren er 3.520 openstaande vacatures voor verpleegkundigen en zorgkundigen in Vlaanderen. Woonzorgcentra kunnen tot 15 procent bijkomend personeel aanwerven boven op de vaste personeelsnormen.

Naast de meer klassieke paramedische beroepen zoals kinesist, logopedist, diëtist, ergotherapeut of psychologen kunnen er nu nog meer diploma’s meetellen in de basisfinanciering. Zo kunnen woonzorgcentra bijvoorbeeld filosofen en theologen in de palliatieve zorg aanwerven. Of kiezen voor de meerwaarde van muziektherapie bij bewoners met depressieve gevoelens. Of de inzet van podologen in de voetzorg enz.

Tijdelijke aanwervingen verpleeg- en zorgkundigen

De financiering voor het aanwerven van verpleegkundigen en zorgkundigen met een ander type contract dan het klassieke ‘loontrekkende' kan met dit besluit tot midden volgend jaar. De woonzorgcentra mogen tijdelijk zelfstandige verpleegkundigen of verpleegkundigen verbonden aa een andere zorgvoorziening in dienst nemen. Dat geldt ook voor zelfstandige en interim zorgkundigen. Van de centra wordt wel verwacht dat ze gezien het tijdelijke karakter van deze maatregel zelf verder op zoek gaan naar eigen loontrekkend of statutair personeel..