Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

SWT'ers gaan niet weer aan het werk

SWT'ers gaan niet weer aan het werk

In principe moeten werknemers in een Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT) nog beperkt beschikbaar zijn. In de praktijk gaat amper 2 procent ooit weer naar de arbeidsmarkt.

Van de ruim 2.600 werknemers die tussen begin 2017 en medio 2018 in het SWT-stelsel terechtkwamen, gingen er nog maar 65 weer aan de slag, zo vernam de krant De Tijd via Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA).

Aangepast beschikbaar

Die laatste vroeg de cijfers op bij zijn partijgenoot Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) die door Radio 1 om een reactie werd gevraagd. Hij wees er op dat deze werknemers in principe 'aangepast beschikbaar' zijn. De VDAB kreeg opdracht om hen meer vacatures aan te bieden naar aanleiding van de herstructurering bij Carrefour. Maar dat gaat moeilijk. Werknemers in een SWT-stelsel hoeven enkel te reageren op werkaanbiedingen die dicht aanleunen bij hun vorige job. Ze hoeven niet zelf op zoek te gaan. Dat is een verkeerd signaal. Philippe Muyters wil graag af van die aangepaste beschikbaarheid. "Je bent volledig beschikbaar of je bent het niet", stelt de minister.

Niet kansloos

Ook het gegeven dat SWT'ers een aanvullende uitkering krijgen van de werkgever en niet zelden aan 80 procent komen van hun oud loon, maakt de zaken moeilijk. Weinigen zijn gemotiveerd om voor die extra 20 procent "een hele week te gaan werken", zo bedenkt Philippe Muyters.

Volgens de bewindsman zijn SWT'ers nochtans niet kansloos, want de laatste maanden daalt de werkloosheid bij 50+'ers en 55+'ers scherp. Werkloze 50+'ers maken tientallen keer meer kans op werk dan SWT'ers. "Laat het SWT-stelsel dan ook uitdoven", zo pleit minister Muyters.