Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Sara De Hauw over de balans leven-werk

Sara De Hauw over de balans leven-werk

Op ons recente seminarie No Stress keek docente Sara De Hauw naar wat de wetenschap zegt over de fameuze balans leven-werk.

De wetenschap is er alvast uit dat de balans tussen werk en privé belangrijk is. Zowel voor het medische (denk aan bmi, cholesterol, …) als het zakelijke (denk aan ziekteverzuim, productiever werk, creativiteit, betrokkenheid). Overigens trekken organisaties die zorgen voor een goede balans, ook makkelijker talent aan.

Individuele keuzes

Maar voor die balans bestaat geen eenvoudig recept. Iedereen moet een aantal rollen verkennen: werk, familie, gemeenschap, zelfzorg, sociaal leven... De beste aanpak is individueel en geïntegreerd.

Een organisatie kan die niet voorschrijven, ze kan enkel een kader geven en mogelijkheden aanreiken. Individuen moeten bewuste keuzes maken en zelf actie ondernemen.

Thuiswerken

Sara De Hauw geeft een voorbeeld over zichzelf rond de vraag of je werk en privé beter scheidt of vermengt. Voor haarzelf is vermengen ok, voor haar echtgenoot veel minder. Zelf zit ze graag aan de keuken, genietend van de tuin. Ze doet liever overdag boodschappen, terwijl het minder druk is. Ze werkt dan ’s avonds nog wat, nadat haar zoontje in bed ligt.

Voor haar echtgenoot werkt dat niet. Die gaat in een werkruimte zitten en komt daar pas uit volgens een strak schema voor pauzes. Voor hem blijven werk- en privé-gsm gescheiden.

Wat meteen illustreert dat iedereen thuis kan werken, ook mensen die leven en werk liever gescheiden houden. Ook hier geldt weer dat ieder zijn eigen recept moet zoeken.

Sara De Hauw op ons seminarie No Stress

Sara De Hauw is Universitair docente en experte rond de balans leven-werk. Wij schreven eerder over haar in Helft Belgen ziet werk en leven liever wat dooreenlopen