Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoop. Dankzij Social Technologies in Business.

Hoop. Dankzij Social Technologies in Business.

Social Technologies in Business: Een boek van Isabel De Clercq en 14 co-auteurs over de digitale transformatie en de kracht van sociale technologie. Denk aan tools zoals Slack, Office365, Yammer, Twitter enz. Maar tools zijn slechts een doeltreffend middel. Het gaat over een dynamiek die uw werkbeleving grondig transformeert. Isabel De Clercq noemt het treffend de “Renaissance van het werk”. Het gevoel na dat u dit boek heeft verorberd? Hoop.


Frustratie en hoop.

Vorig jaar las ik “Reinventing Organisations” van Frederic Laloux. Ook een boek met 10 beaufort business buzz. Het gevoel nadien? Frustratie.
Frustratie omdat het vermoedelijk mijn kinderen zullen zijn die in een “heruitgevonden organisatie” werken. Niet de ongeduldige ik. Laloux identificeerde slechts 12 organisaties wereldwijd die zijn principes toepassen.
Social Technologies in Business creëert hoop. Perspectief. Zin. Energie.


Het gaat maar een klein beetje over technologie. Vooral over cultuur, gedrag, leiderschap, Het Nieuwe werken. Een dynamiek met het potentieel om bottom-up te groeien vanuit een wassende community.

 

Wat brengt ‘social technologies in business’ op?

 

1. Voor u

Zwaai uw strakke functieomschrijving met de glimlach uit. U bent niet langer een kantoorslaaf. U bent een knooppunt in een open netwerk. Een netwerk dat u versterkt. U ontmoet, deelt en ontvangt. Uw zelfleiderschap groeit. Voor de introverten onder u: sociale netwerken geven u een stem. En impact!

Belangrijke tip! Social Technologies zijn geen bron van infobesitas. Hoe?
1. Reflecteer eerst over wat u leerde, over de actie die u ondernam, over uw toegevoegde waarde.
2. Vertaal dat in een bericht, een blogpost of een foto die nuttig is voor uw community of uw volgers.
3. Vermijd digitale detox. Ga daarentegen bewust om met social technologies. Met gezond verstand en discipline.


2. Voor uw organisatie

Social Technologies kleuren uw bedrijfscultuur. Die cultuur is een hefboom voor strategie en waarde creatie. Kenmerken van zo’n cultuur? Vertrouwen, customer- en employee centricity. Op weg naar een ‘Great Place To Work’.

Kennisdeling via social technologies is een fantastische investering. U mobiliseert kennis die slaapt in overvolle mailboxen. U versnelt zware beslissingsprocessen. Uw medewerkers leren constant.

 

3. Voor HR

Effectief gebruik van Social Technologies tilt Learning & Development naar de volgende verdieping. “Conversation is the single greatest learning tool”. Kiest u voor een inclusief talent management? Social Technologies stuwen talent opwaarts.

Social Technologies geven een nieuwe dimensie aan leiderschap. Leiders hebben eindelijk toegang tot ongefilterde informatie. In een social network speelt u als leider geen rol: het boost uw authentiek leiderschap. En op vijf minuten bereikt u dagelijks honderden volgers. 

Denkt u aan de competenties van morgen? Toepassen van digitale tools, snedig communiceren op sociale netwerken : heeft u die skills in de vingers? 

 

4. Voor de samenleving

Social Technologies helpen bij het humaniseren van werk. De betrokkenheid van medewerkers groeit. De community pikt hun ideeën op. Het vertrouwen om te connecteren en te delen werkt aanstekelijk. 

Kent u WOL (working out loud)? U vertelt wat u denkt en doet, wat u onderneemt en draagt genereus waarde bij tot de community.
 
Succes!

Moeilijk? In het boek leest u tips en business cases hoe u omgaat met de onvermijdelijke weerstand.

En tot slot : dit zijn mijn 3 favoriete quotes uit het boek.
1. “A social network is like a safety network. You will need to survive in the digital age”.
2. “A social leader is someone who has moved from the corner office to the lobby”.
3. “When you’re hunting elephants, don’t get distracted by the rabbits (emails are rabbits)”.

Een quote is ideaal om samen met dit artikel te posten in uw netwerk. Doen!