Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

De feiten graag

De feiten graag

Op SuperNova18, het technologiefeest dat tot het Tomorrowland of Tech wil uitgroeien, kwam ook Anna Rosling Rönnlund langs. De co-auteur van Factfulness toonde aan hoe onthutsend slecht mensen geïnformeerd zijn over belangrijke trends en situaties. Ook beleidsmakers.

Bent u een optimist? Als manager repliceert u waarschijnlijk dat u eerder een realist bent, die graag oordeelt op basis van de cijfers. Wat zou u denken van een boek over de focus op feiten, dat u meteen ook optimistischer stemt?

Factfulness gaat over het belang van cijfer- en feitengebaseerde analyses. Evident? Waarom hebben zoveel mensen dan een zo sterk vertekend beeld van de realiteit rond bijvoorbeeld armoede, ziekte, scholing, misdaad, overbevolking… Veruit de meeste mensen overschatten problemen in dit verband systematisch. Een toets aan de statistieken van ernstige instituten bleek zeer onthullend, maar dat is voor velen een stap te ver.

Hoe dat juist komt, is niet het centrale thema van het boek, maar wellicht hebben de media het weer gedaan. Die focussen immers systematisch op wat er allemaal mis loopt.

Het boek gaat echter veel meer op het belang van zich goed documenteren rond belangrijke trends in de wereld. We krijgen een aantal vuistregels om snel toch min of meer correct te oordelen. Eentje kies ik speciaal voor u als cijfermens: let op met sprekende cijfers. Eén cijfer kan gigantisch misleiden; twee tot drie extra cijfers daarentegen kunnen een en ander al snel in perspectief plaatsen.

En vergis u niet: Factfulness zegt niet dat alles in de wereld goed loopt Klimaatsverandering bijvoorbeeld is een reëel probleem.

Hans Rosling e.a., Factfulness. Ten reasons we’re wrong about the world and why things are better then you think, Sceptre 2018.