Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Werkzoekende ingenieurs weer aan de slag dankzij WINWIN-project

Werkzoekende ingenieurs weer aan de slag dankzij WINWIN-project

Ondanks het nijpende tekort aan ingenieurs vindt een aantal ingenieurs - vaak 55-plussers - moeilijk werk. De WINWIN-formule moet daar verandering in brengen.

Dat rekruteerders moeilijk ingenieurs vinden, is bekend. De cijfers van de VDAB bevestigen dat: het afgelopen jaar ontving de dienst 9.096 vacatures voor ingenieurs. Tegelijk waren echter ook 2.422 ingenieurs vruchteloos op zoek naar een job. Een derde van hen is al langer dan een jaar werkloos. Voorts zijn zowat 800 van die ingenieurs ouder dan 50 en zijn er ook zowat 800 met een buitenlands diploma. 

Om vraag en aanbod beter met elkaar te doen matchen is er nu een WINWIN-formule die op 13 september is voorgesteld door  Luc Sels, rector van de KU Leuven, Fons Leroy, topman van de VDAB en Philip Muyters, Vlaams minister van Werk.   

Bijscholing en innovatiestage

Dankzij de samenwerking tussen de VDAB, de universiteiten en de bedrijven zullen enkele langdurig werkloze ingenieurs een bijscholingstraject volgen in combinatie met een stage in een bedrijf zoals Etap of Audi. Deze innovatiestage zal hen weer vertrouwd maken met de complexiteit van de ingenieursjobs van vandaag én biedt hen een kans om op de werkvloer meteen hun waarde te bewijzen. Ze krijgen begeleiding van een universitaire coach, volgen lessen aan de universiteit en krijgen zelfstudiepakketten. Ondertussen behouden ze hun werkloosheidsuitkering.      

Van de 42 ingenieurs die zich inschreven voor het project - 40 procent van hen is 55-plus - kunnen er negen effectief aan een stage beginnen.