Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Werk dichter bij huis mag wat loon kosten

Werk dichter bij huis mag wat loon kosten

Hoewel de gemiddelde woon-werkafstand de afgelopen vijf jaar dezelfde bleef, denken heel wat Belgen eraan om dichter bij huis te werken en hiervoor zelfs loon in te leveren. Dat blijkt uit de Barometer van Partena Professional over het woon-werkverkeer van de Belgen.

Het gemiddelde woon-werktraject van de Belg is 21 km, en dat is al zo sinds 2013.

  • Eén op de tien werknemers is langer dan een uur onderweg naar zijn werk,
  • vier op de tien langer dan 30 minuten en
  • iets meer dan twee op de tien minder dan 15 minuten.

Veranderen van job

Ruim een kwart van de Belgische werknemers (26%) vindt dat ze ver van hun werk wonen. Dat cijfer loopt op tot 84,3% voor wie meer dan een uur onderweg is. Eén op de vier Belgen wil zelfs van job veranderen om minder lang onderweg te zijn.

Dat cijfer ligt nog hoger bij jongeren: 32% zou van werk veranderen voor een een korter woon-werkverkeer, tegenover 26% van de 35-55-jarigen en 15% van de 55-plussers.

Zestien procent van die Belgen zou ook bereid zijn een deel van hun maandloon op te geven voor een job dichter bij huis, gemiddeld 129 euro netto. Voor wie meer dan een uur onderweg is, is dat 177 euro. 

Limburgers en West-Vlamingen pendelen verst

De grootste pendelaars zijn Limburgers met een gemiddelde van 43 km per dag, gevolgd door de West-Vlamingen met 31 km en de inwoners van de provincie Namen, die de derde plaats innemen met een gemiddelde van 28 km. Zoals verwacht werken Brusselaars dichter bij huis, op gemiddeld 8 km van hun werkplek.

Brusselaars zijn ook de minst mobiele werknemers, samen met de Luxemburgers: 87% onder hen en 87% van de Luxemburgers werkt in eigen streek. Ze worden op de voet gevolgd door de Luikenaars, waarvan 86% in de Luikse regio werkt. De West-Vlaamse werknemers zijn meer geneigd om buiten hun provincie een job te zoeken, want maar 35% onder hen werkt in eigen streek.