Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Vooral jongeren zouden verhuizen voor werkfiles

Vooral jongeren zouden verhuizen voor werkfiles

Eén op de vier werkende Belgen zou overwegen om te verhuizen om files naar het werk te vermijden. Bij jongeren van 18 tot 34 jaar wil ruim één op de drie het werkverkeer inkorten. De limiet ligt op 15 km, al mag het voor velen nog een stuk dichter bij huis zijn.

De Antwerpse vastgoedgroep Immpact concludeert een en ander uit een enquête bij 570 werkende Belgen, uitgevoerd door iVOX. Immpact werkt aan woonprojecten die helemaal afgestemd zijn op de werkgelegenheid in de steden.

Hoe lang?

Eén uur en twintig minuten. Zo lang is de werkende Belg gemiddeld per dag onderweg van en naar het werk. Bijna een op de vier (23%) woont vandaag op meer dan 30 kilometer van het werk.

Ruim een kwart (27%) is bereid om te verhuizen om dichter bij het werk te wonen.

37% van de jongeren onder de 34 zou willen verhuizen om het woon-werkverkeer in te korten. Bij 35-55-jarigen gaat het om 21%. Bij de 55-plussers om 20,5%.

Hoe ver?

Maar wat is ver of dicht van het werk? Meer dan de helft van de Belgen (59%) wil niet meer dan 30 km pendelen en 28% wil maximaal 15 km van zijn werkplaats wonen.

Overigens zorgt een afstand van vijf kilometer al voor stevige fileproblemen. “Zelfs als je maar op 10 km van je werk woont, sta je in een stad als Antwerpen al makkelijk minstens een half uur in de file tijdens de spits", zo stelt Philippe Janssens, CEO van Immpact.