Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Vluchtelingen en de arbeidsmarkt: Die Mutti schaft das?

Vluchtelingen en de arbeidsmarkt: Die Mutti schaft das?

Van de ruim één miljoen vluchtelingen die bondskanselier Angela Merkel in Duitsland toeliet, zijn er 400.000 aan het werk of actief in een opleiding. De aanpak van Merkel wérkt, zo concludeert Ingo Kramer, het hoofd van Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände (BDA), een grote Duitse werkgeversvereniging. 

Ingo Kramer stelde dat Merkels beleid om ruim een miljoen vluchtelingen het land in te laten, de economie ten goede is gekomen. 'We maken het waar qua integratie', zo stelt de man in de Augsburger Allgemeine. Van de ruim één miljoen mensen die sedert 2015 Duitsland binnenkwamen, zijn er bijna 400.000 actief als stagiair of in een job.  

Het hoofd van de BDA toonde zich positief verrast. "De meeste jonge migranten spreken zo goed Duits na een jaar opleiding, dat ze kunnen participeren in vakopleidingen. Onze bedrijven maken dat mogelijk." Vooral middelgrote bedrijven kijken uit naar deze vluchtelingen."

Maar Alexander Gauland, leider van het populistische AfD, verweet Kramer dat hij 'op een andere planeet' leeft. Gauland wijst op problemen: woningtekort, stijgende huren en 'niet aflatende aanvallen'.

Ook arbeidsmarktexperten wijzen op een kostprijs voor de 600.000 vluchtelingen die afhangen van sociale-zekerheidsuitkeringen. De weg naar de arbeidsmarkt is lang terwijl lokale overheden worstelen met huisvesting en scholingslasten.

BRON: Daily Telegraph en Augsburger Allgemeine.