Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Verbinden vanuit vertrouwen

Verbinden vanuit vertrouwen

Je ziet me zelden zonder boeken. In mijn reuzegrote kast staat veel Italiaans. Ik ben weg van de Italiaanse cultuur, het land, de muzikaliteit van de taal. Mijn recentste citytrip met drie trouwe vriendinnen bracht ons weer naar een stad aan het water, Napels. Jawel, in het spoor van Elena Ferrantes succesromans. Neen, Napels is niet vuil en lawaaierig. Niet overal en je herkent soms wel de sfeer van de maffiaserie ‘Gomorra’. Maar er is zoveel moois.

‘De barbaren’ van Alessandro Baricco was verhelderend. Ik kon mijn exemplaar laten signeren toen hij in Leuven was voor zijn eredoctoraat. Laten we niet bang zijn voor vernieuwing. Die komt er door het onbekende binnen te laten. L’initiative, c’est la désobeissance qui réussit. Een sterk essay dat ingaat tegen het heersende cultuurpessimisme en niet blijft hangen in ‘vroeger was het beter’.

Op sociale media zit ik met zo’n uitspraak al snel in het hokje van de Gutmenschen. Je ziet nogal wat bagger passeren op sociale media, toch ben ik een enthousiast gebruiker. Ik heb niet alleen mijn instagramaccount rond boeken, bij Emmaüs noemen ze mij ‘onze twitterqueen’. Wie geeft, mag vragen. En niet kennis is macht, maar ‘sharen’. Ik heb er al veel kennis en kennissen aan overgehouden.

Dat heeft ook te maken met mijn absoluut geloof in samenwerken. Ik kijk en luister graag naar mensen. Hoe ze verschillen, en hoe ze zoveel kunnen zodra ze die verschillen juist gebruiken. Ik ben graag de verbindingsarchitect die van één plus één drie maakt. Het operationele management rond processen en regels, ligt me minder. Ik zet liever nieuwe zaken in beweging.

Ik heb iets mediterraans in mij. Ik zoek wat meer dolce far niente, wat meer ruimte voor serendipiteit. Ik vertrek vanuit vertrouwen en dat is nog maar zelden écht beschaamd. Je bereikt veel meer vanuit los laten, vertrouwen, … Formuleer een duidelijk doel, appeleer aan verantwoordelijkheid, maar werk er desnoods intuïtief naartoe. Zelf werk ik ook graag voor mensen die strategisch denken, maar tegelijk veel oog hebben voor mensen. Een eerder zeldzame combinatie, zo vrees ik. Het hoofd en het hart wil ik toch beide voelen.