Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Veel vacatures open voor afgestudeerden zonder ervaring in chemie en farma

Veel vacatures open voor afgestudeerden zonder ervaring in chemie en farma

De chemie- en farmabedrijven in Vlaanderen hebben op dit moment 1.522 openstaande vacatures of bijna twee keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd. Vier op de tien vacatures staan open voor pas afgestudeerden zonder ervaring.

Vacatures staan meer dan een jaar open

Toch geven acht op de tien ondernemingen aan dat het alsmaar moeilijker wordt om geschikt talent aan te trekken. Hoewel de sector vorig jaar 3.500 nieuwe medewerkers heeft aangeworven, heeft zowat een op de drie bedrijven vacatures die al langer dan een jaar openstaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse Jobbarometer van sectorfederatie essenscia vlaanderen. Pfizer in Puurs bijvoorbeeld heeft jaarlijks gemiddeld 250 vacatures en wierf de voorbije zes jaar duizend nieuwe werknemers aan.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vacatures in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld is, van 801 tot 1.522. Vorig jaar waren er ook zowat duizend aanwervingen meer dan in 2016, met name 3.492 in 2017 tegenover 2.457 een jaar eerder.

Farma

Vooral in de farma-industrie zijn er heel wat jobs bijgekomen. Zo deed Pfizer vorig jaar 400 aanwervingen, het grootste aantal van alle deelnemende bedrijven. In totaal is de sector in Vlaanderen goed voor ruim 60.000 directe en meer dan 100.000 indirecte jobs.

Negen op de tien van de ondervraagde bedrijven werft momenteel personeel aan. Vrijwel de helft van deze vacatures (47%) gaat om nieuwe jobs, de andere helft (53%) zijn vervangingsvacatures om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen. Voor 37% van de vacatures is trouwens geen specifieke werkervaring vereist, wat duidelijk kansen biedt voor pas afgestudeerden.

Technisch TSO-talent

Wat het opleidingsniveau betreft is ongeveer een derde van de jobs bestemd voor technisch TSO-talent, vooral uit de studierichting Chemische Procestechnieken. Deze opleiding, een van de pioniers in de praktijkgerichte onderwijsvorm duaal leren, is voor veel jongeren een springplank naar een job als procesoperator.

Het merendeel van de vacatures in de chemie- en farmasector mikt op hoogopgeleiden. Professionele bachelors (26%) zijn gegeerd voor technische functies in productie, onderhoud of labo’s.

Op masterniveau zijn ingenieursprofielen erg in trek, vooral industrieel, burgerlijk, farmaceutisch en bio-ingenieurs. Ook wetenschappelijke masters en doctors liggen goed in de markt.

Meer keuze voor STEM

“Het is hoopgevend dat volgens de STEM-monitor meer jongens en meisjes voor een technische of wetenschappelijke studie kiezen", zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen. "De nood aan onderhoudstechnici, procesoperatoren, wetenschappers en ingenieurs is hoog, maar ook data-analisten en jongeren met specifieke kennis van ICT en elektronica zijn broodnodig. Ook in de chemie en farma spelen big data en digitalisering een sleutelrol in de optimalisering en automatisering van logistieke en productieprocessen.”

De Jobbarometer van essenscia vlaanderen is een jaarlijkse enquête naar tewerkstellingstrends bij ondernemingen uit de chemie-, kunststoffen- en farmasector. Aan de bevraging in mei en juni namen 144 sectorbedrijven deel.