Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

VDAB meldt recordaantal vacatures in 2017

VDAB meldt recordaantal vacatures in 2017

In heel 2017 ontving VDAB 258.124 vacatures. Dat is 13,9% meer dan in 2016. Nooit eerder werden zoveel vacatures gemeld aan VDAB.

December

In december 2017 werden 17.671 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzU, zonder vacatures van wervings- en selectiekantoren). Dit is een afname t.o.v. november maar dat is niet ongebruikelijk in de laatste maand van het jaar. Er werden in december 2017 nog 4,1% meer vacatures ontvangen dan in dezelfde maand vorig jaar.

Knelpuntberoepen

De positieve economische conjunctuur in 2017 vertaalt zich in een grotere arbeidsvraag, vooral vanuit de industriële sectoren. De voorbije twaalf maanden werden er vanuit de sectoren ‘Vervaardiging van machines en toestellen’, ‘Textiel, kleding en schoeisel’ en ‘Vervaardiging van transportmiddelen’ minstens de helft meer vacatures gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de sectoren ‘Metaal’ en ‘Chemie, rubber en kunststof’ deden het bijzonder goed. De toegenomen vraag vanuit de secundaire sector zal het probleem om geschikt personeel te vinden voor de technische knelpuntberoepen alleen maar vergroten, stelt VDAB.