Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

VBO: "Niet ingevulde vacatures zullen lonen doen stijgen"

VBO:

De economische groei zal dit jaar boven de twee procent klimmen maar bedrijven worden afgeremd omdat ze geen geschikt personeel vinden. Deze war on talent zou de lonen kunnen doen stijgen, waarschuwt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Dreiging

Een stijging van de economische groei met meer dan twee procent zal zeker zorgen voor jobcreatie maar die jobs zullen moeilijk ingevuld kunnen worden, zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder. Bedrijven hebben vandaag al de grootste moeite om geschikte kandidaten te vinden voor bepaalde vacatures. Die krapte op de arbeidsmarkt zal ons groeipotentieel afremmen, vreest Timmermans.

Algemeen probleem

In de conjunctuurenquête van het VBO geven zowat alle sectoren aan dat ze het moeilijk hebben om voor sommige jobs geschikt personeel te vinden. Dat geldt vooral voor de hout- en textielsector, de uitzend- en de ICT-sector. Daar blijven voor bijna alle profielen de vacatures oningevuld. Ons land heeft het extra moeilijk in vergelijking met andere Europese landen. Volgens Eurostat heeft enkel Tsjechië het nog moeilijker in Europa.

Lonen

VBO-hoofdeconoom Edward Roosens voorspelt dat een economie met veralgemeende krapte op de arbeidsmarkt zal leiden tot opwaartse druk op de lonen. Als er minder geschikte kandidaten zijn voor een job lijkt het immers logisch dat een bedrijf dieper in de buidel moet tasten, luidt de redenering van Roosens. Voor een werknemer kan dat een goede zaak lijken, maar voor de werkgever ligt dat anders. Stijgende lonen leiden immers tot een afnemende concurrentiekracht.