Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Twee derde van autopendelaars ziet geen alternatief

Twee derde van autopendelaars ziet geen alternatief

Meer dan de helft van de autopendelaars (53%) staat wekelijks meerdere uren aan te schuiven. 46% van alle pendelaars doet er dagelijks langer dan een half uur over om op het werk te geraken, waaronder het grootste deel met de auto. Toch ziet twee op de drie (66%) – vooral zij die een langere afstand moeten afleggen – geen alternatief voor de wagen. Dat blijkt uit een studie van iVOX in opdracht van HR-dienstverlener SD Worx en vacature.com bij tweeduizend werknemers.

Ruim half uur onderweg

Filerecords worden steeds vaker gebroken en de Belgische files behoren tot de ergste van de wereld. Meer dan een kwart (26%) van de werknemers die met de auto naar het werk komen, staat dagelijks in de file. Nog eens 27% geeft aan wekelijks meerdere keren in de file aan te schuiven. Bij werknemers met een bedrijfswagen ligt dit aandeel blijkbaar nog hoger: 36% staat dagelijks stil in het verkeer, 32% minstens enkele uren per week.

Onvoldoende alternatieven

Dat meer dan de helft van de pendelaars minstens meerdere uren per week aanschuift op onze wegen, hoeft niet te verbazen. De auto blijft namelijk het hoofdvervoersmiddel. 64,1% van de respondenten neemt de wagen naar het werk. Alternatieve vervoersmiddelen, zoals de trein (11,1%), de fiets (9,8%) en de bus (4%), scoren beduidend lager.

Werknemers die de wagen nemen, zien vaak geen andere alternatieven. Twee op de drie (66%) autopendelaars zouden zonder de auto niet op hun werk geraken. Dat is zo bij wie meer dan 26 km naar het werk moet pendelen.

Bron: sdworx.be