Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Toekomst bestendigen door successieplanning

Toekomst bestendigen door successieplanning

Een bedrijf dat toekomstbestendig wil zijn, moet het aanwezige talent beoordelen. Het talentprofiel begrijpen is de sleutel tot succesvolle opvolgingsplanning.

Dat beweert Clyde Marwick in het Britse HR Magazine. Marwick is groepsdirecteur bij het familiebedrijf Baxters Food Group, een van de grootste voedselproducenten in het Verenigd Koninkrijk. Hij vertelt in het magazine dat een beoordeling van het talent binnen het wereldwijde bedrijf belangrijke inzichten in doorgroei heeft opgeleverd, die nu zorgen voor een robuuste successieplanning.

Leiderschap

Marwick begon zijn oefening door het huidige talent door te lichten, een temperatuurcontrole uit te voeren en de zwaktes en sterktes van het bedrijf op te lijsten. Dat werd bestudeerd in relatie tot waar het bedrijf naartoe wil in de toekomst. Tegelijk werden de leidinggevende profielen van het bedrijf getoetst aan drie reeksen competenties: authentiek leiderschap, strategisch leiderschap en commercieel leiderschap.

360-graden feedback

De groepsdirecteur besteedde ook nogal wat tijd aan emotionele en sociale competenties. Op basis van de resultaten van 360-graden feedback over zijn leiders, werden drie categorieën vastgelegd: leiders van het bedrijf, leiders van managers en managers zelf.

Uit de bevragingen kwam niet alleen een oplossing voor de opvolging binnen het bedrijf naar boven. Men ontdekte ook dat er behoefte was aan ondersteuning, mentoring en coaching bij de werknemers. Clyde Marwick is van mening dat een dergelijke aanpak niet enkel is weggelegd voor grote of internationale bedrijven. Ook kleine bedrijven kunnen baat hebben bij een soortgelijk transparant proces.