Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Tijd om het vaste HR-stramien te overstijgen

Tijd om het vaste HR-stramien te overstijgen

Zes maanden geleden werd Dirk Blendeman chief people & processes officer bij buurtontwikkelaar Matexi. Zoals de titel doet vermoeden, is zijn functie-inhoud atypisch.

Brede perimeter
Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi wou in zijn directiecomité een functie die alle facetten rond medewerkers groepeert. Het principe is dat kwaliteitsvolle, gedreven medewerkers hun rol efficiënt invullen, ondersteund door de juiste bedrijfsprocessen en -middelen, zodat ze zich ten volle kunnen ontplooien binnen Matexi. Daartoe worden HR, processen, procedures, werkmethodologie, ict en facilities gegroepeerd. “Organisaties efficiënt maken, boeit me enorm", legt Dirk Blendeman uit. "Daarom ben ik graag op deze uitdaging ingegaan. HR is veel meer dan een oorlog om talent. Omdat je de medewerkers alle mogelijke ondersteuning moet geven, ben ik blij met deze brede verantwoordelijkheden. Ik kan het de HR-collega’s aanraden. De toegevoegde waarde om op die manier te bouwen aan de organisatie van de toekomst, is zeer groot.”

Knowhow 
Er werken een vijftiental mensen op processen en ict. Het HR-team van Matexi bestaat uit HR-services en de HR-businesspartners, die geleid worden door een HR-manager. Daarnaast valt de afdeling learning & development rechtstreeks onder Dirk Blendeman. “De reden hiervoor is dat we bij Matexi sterk steunen op kennis. Onze knowhow en métier rond buurtontwikkeling is dé referentie in de sector. Gezien onze groei is de opbouw, overdracht en borging van kennis heel belangrijk om ook op lange termijn succesvol te blijven.

Keerpunt voor HR
Dirk Blendeman draait al twintig jaar mee in de HR-wereld. Digitalisering en automatisatie zorgen ervoor dat HR als functie op een keerpunt zit. “De vraag is welke onze toegevoegde waarde de komende jaren zal zijn. De opdracht is de organisatie efficiënter maken met de competenties die we aanleveren. HR moet daarvoor buiten de grenzen van de eigen afdeling kijken. We moeten ruimer denken dan het vaste HR-stramien en de juiste oplossingen leveren op basis van de data waarover we beschikken. HR moet toekomstgericht samenwerken met iedereen in het bedrijf. We kunnen niet blijven praten aan de zijlijn over disruptie, want sneller dan verwacht gebeurt dit ook met HR als functie.”

Concreet
De uitdagingen die Dirk te wachten staan bij de sterk groeiende buurtontwikkelaar, zijn niet min: “Eerst en vooral willen we als kennisorganisatie de referentie zijn van onze sector. Daarnaast is ook employer branding zeer belangrijk. Onze waarden zijn eenvoudig en verre van wollig: klantgericht, integer, nauwkeurig en gedreven. Dat betekent elk project steeds opnieuw volgens gemaakte afspraken en kwaliteitsvol opleveren met grote tevredenheid van de klant. We doen dat consequent met onze gemotiveerde en loyale mensen. Matexi is in vele opzichten een bedrijf om fier op te zijn, maar we komen hiermee te weinig buiten.”

Ambitieuze groei
Bovendien zit Matexi momenteel in een groeispurt, waarbij ze haar ambitie om haar activiteiten te verdubbelen meer dan waarmaakt. Dirk: “Dat betekent dat Matexi extra competenties en vaardigheden zal nodig hebben, ook al werken we steeds efficiënter. Onder impuls van de langetermijnvisie van de familiale aandeelhouder moet deze groei duurzaam en rendabel zijn. Daar zitten voor mijn teams belangrijke uitdagingen. De organisatie via mijn medewerkers dit groeitraject laten volbrengen, speelde sterk mee in mijn beslissing om bij Matexi aan de slag te gaan.”