Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

TDL Group pioniert met loonakkoord in transportsector

TDL Group pioniert met loonakkoord in transportsector

Het familiale transportbedrijf TDL Group uit Houthalen sloot een loonakkoord af dat de bestaande functieclassificatie voor de transportsector ook effectief koppelt aan de reële verloning.

Twee euro bruto per uur meer

“Hopelijk is dit baanbrekend voor de sector”, zei Tom Peeters, ABVV-secretaris ABVV op de regionale zender TVLimburg: “We zorgen er voor dat de al bestaande functieclassificatie effectief wordt gebruikt, maar hebben er ook lonen aan gekoppeld, wat in de sector voorlopig niet gebeurt. Op die manier worden chauffeurs betaald op basis van competenties en wordt rekening gehouden met wat ze moeten doen. Daar wordt een kwotering aan gekoppeld. Dat betekent voor zeer veel van die chauffeurs een bruto-loonstijging van twee euro per uur of netto 600 euro per jaar.” Weet daarbij dat de de sector nationaal 0,60 cent voorzag tijdens het laatse akkoord. Er zijn voortaan ook toeslagen voor asociale uren (bijvoorbeeld ’s nachts vertrekken om files te vermijden), iemand opleiden, etc."

Nog tientallen vacatures

“De chauffeurs worden nu verloond voor wat ze dagelijks doen: kunst met een camion,” zoals HR-director Leen Claes het noemt op MFY. Het familiale bedrijf groeide op tien jaar van een paar tientallen chauffeurs tot ruim achthonderd vandaag, maar heeft nog tientallen vacatures voor chauffeurs.

“We willen jonge mensen aantrekken en het imago van de sector opkrikken. De extra kosten zijn niet evident met de kleine marges in de sector," aldus Leen Claes, "maar we gaan ervan uit dat een gemotiveerde chauffeur langer in dienst blijft, minder afwezig is en beter werk aflevert."

Bron: TVL, MFY