Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Talentenmarkt voor havengebonden bedrijven

Talentenmarkt voor havengebonden bedrijven

De aanhoudende krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt belemmert de groei van West-Vlaamse ondernemingen. Daarom organiseerde Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen op 5 december een talentenmarkt in het kader van zijn Welt-traject.

18 bedrijven en meer dan 100 werkzoekenden namen deel aan de allereerste editie van de Welt-talentenmarkt. In de ABC-toren in Zeebrugge kon Voka West-Vlaanderen zo, in samenwerking met de VDAB, 87 concrete vacatures en leerwerkplaatsen aanbieden.

Steun in zoektocht

Ook hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers konden via het project @level2work samen met hun coach de talentenmarkt bezoeken. Werkzoekenden en deelnemende ondernemingen werden op voorhand gematcht en konden een eerste gesprek aangaan. De aanwezige arbeidsbemiddelaars en andere partners gaven naast sollicitatieadvies ook gericht advies over de cv’s van de deelnemers. “Met dit initiatief willen we onze havengebonden ondernemingen actief ondersteunen in hun zoektocht naar geschikte medewerkers en hen zo in staat stellen hun verdere groei te realiseren”, stelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

3,1 werkzoekende per VDAB-vacature

Door de combinatie van een lage werkloosheidsgraad en een groot aanbod aan vacatures blijft de spanning op de West-Vlaamse arbeidsmarkt aanhouden. Per vacature zijn er momenteel in West-Vlaanderen 3,1 werkzoekenden per VDAB-vacature beschikbaar. Rekenen we daar nog de vacatures bij geplaatst bij de wervings- en selectiekantoren, dan daalt de verhouding werkzoekenden per vacature zelfs tot 1,7. In de regio Brugge scoort de verhouding werkzoekenden per VDAB-vacature 2,8. Voor de regio Kortrijk, Roeselare, Tielt is dat respectievelijk 2,8, 2,4 en 2,2.

Structurele maatregelen

Naast initiatieven zoals deze talentenmarkt zijn ook structurele maatregelen noodzakelijk om de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Zo pleit Voka West-Vlaanderen voor:

  • het activeren van elk talent;
  • het stimuleren van de arbeidsmobiliteit;
  • gerichte economische arbeidsimmigratie;
  • en meer aandacht voor STEM en duaal leren.

De talentenmarkt in Zeebrugge werd georganiseerd met de steun van de Vlaamse overheid in het kader van Welt, het begeleidingstraject voor ondernemingen die hun HR-beleid willen optimaliseren en investeren in het opleiden op de werkvloer van (toekomstige) medewerkers.