Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Een jobstudent op de vijf werkt om studies te betalen

Een jobstudent op de vijf werkt om studies te betalen

Een op de vijf studenten klust bij als jobstudent om zijn of haar studies te kunnen betalen, zo leert een rondvraag van studentenuitzendkantoor Deltaworx. Gemiddeld werkt een jobstudenten tegen 11,5 euro per uur. 

Waarom?

Deltaworx bevroeg 250 jobstudenten tussen 16 en 25 jaar. 87% gaf aan dat het  persoonlijk belangrijk tot noodzakelijk is om een studentenjob te doen. Veel jongeren spenderen hun bijverdienste in hun vrije tijd (91%) of aan reizen (80%).

Eén op de vijf jobstudenten zei te te werken om (een deel van) zijn studies te kunnen betalen. Bij 15% gaat een deel van het verdiende geld dan weer naar de huur van hun studentenkot.

Onafhankelijkheid stimuleren

“Sommige ouders zien het als een manier om de onafhankelijkheid van hun kinderen te stimuleren. Andere ouders hebben dan weer afgesproken om slechts één studierichting te betalen. Als studenten van deze ouders dan beslissen om achteraf nog een extra richting te doen, is dat vaak (gedeeltelijk) op eigen kost. En dan komen ze bij ons terecht”, zegt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx

Voorbereiding op het werkleven

Veel jongeren zien een studentenjob ook als een voorbereiding op hun latere werkleven. Volgens 78% zou iedereen een studentenjob moeten doen om werkervaring op te bouwen. Bovendien gelooft meer dan de helft (55%) dat een studentenjob belangrijk is om vaardigheden te leren die je niet in de schoolbanken leert.

“We krijgen vaak twee soorten vragen van studenten", weet Jeroen Poels. "Ofwel vragen ze om zoveel mogelijk werk om veel te kunnen verdienen. Ofwel vragen ze om specifieke jobs waar ze veel praktische werkervaring kunnen opdoen. En bij voorkeur natuurlijk een combinatie van de twee."