Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Schoonmaaksector wil medewerkers laten screenen

Schoonmaaksector wil medewerkers laten screenen

In banken, datacenters, nucleaire installaties en op luchthavens. Schoonmakers komen op allerlei gevoelige plekken in bedrijven en gebouwen. "Daarom moeten we een aantal onder hen grondig screenen", zegt Kris Cloots, topman van het schoonmaakbedrijf ISS in een opiniestuk in de krant De Morgen.

Groeiende vraag van bedrijven

"Ook al levert de overgrote meerderheid van de schoonmakers schitterend werk, we moeten op tijd kunnen ingrijpen wanneer er een probleem opduikt met een enkeling". Volgens Cloots zijn steeds meer bedrijven vragende partij voor een screening van hun poetspersoneel, maar de schoonmaakbedrijven zelf kunnen die niet uitvoeren.

"We mogen vragen dat een kandidaat een uittreksel uit zijn strafregister toont, maar dat kunnen we niet verplichten", zegt Cloots. Hij moet dan ook medewerkers op hun woord geloven. "Een screening doen is de taak van Binnenlandse Zaken en de Staatsveiligheid. Zo kunnen we mogelijke risico's inschatten."

Gevoelige plaatsen en functie

De regering-Michel besliste vorige zondag dat de Staatsveiligheid iedereen moet screenen die op gevoelige plaatsen komt en een gevoelige functie uitoefent. Daarbij horen ook schoonmakers, verzekert de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Maar alle schoonmakers screenen is zo goed als onmogelijk. Er werken er zowat 50.000 in ons land.

"Daarom starten we nu een overleg op met de 'gevoelige sectoren' zoals de chemie-, telecom- en energiesector. Ook schoonmakers die daar werken zullen gescreend worden door de overheid", klinkt het bij het kabinet Jambon. "Wie precies? Dat moet nog uitgemaakt worden." Tegen het einde van de huidige regeerperiode, in 2019, wil Jambon rond zijn mmet de hele oefening. Dan worden alle betrokken partijen ook uitgebreid geïnformeerd.