Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuw-Zeelandse eerste minister terug zes weken na de bevalling

Nieuw-Zeelandse eerste minister terug zes weken na de bevalling

Op 21 juni beviel Jacinda Ardern van haar eerste kind. Zes weken later gaat de Nieuw-Zeelandse eerste minster weer aan het werk.

Al bij de bekendmaking van haar zwangerschap kondigde de Labour-politica aan dat ze zes maanden ouderschapsverlof zou nemen. Ze noemt zichzelf voor Radio New Zealand bewust van haar voorbeeldrol als ouder die zo snel na een bevalling weer aan het werk gaat.

“Ik ben bevoorrecht en zeer gelukkig. Ik heb een partner die er kan zijn voor mij en die een zeer groot stuk van de gedeelde verantwoordelijkheid op zich kan nemen, want hij is ook ouder, geen babysit.”

Ze wil baby Neve overigens meenemen op werkuitstappen, bijvoorbeeld naar New York om er de Verenigde Naties toe te spreken. “Bij dit alles gaat het om het belang van Neve, maar we doen evenmin compromissen op de manier waarop ik mijn werk doe", beklemtoonde Ardern.

Vanaf haar aantreden in oktober 2017 had Ardern vragen gekregen of ze eventueel moeder wilde worden. Ze had toen al gesteld dat 'voorbijgestreefde visies' op moederschap nergens nog een plaats mogen hebben, een uitspraak die de wereld rond ging. Ardern stelde toen dat het onaanvaardbaar is dat werkgevers aan vrouwelijke sollicitanten zouden vragen of ze van plan zijn om ouderschapsverlof te nemen

Een speciale dimensie hierbij is het gegeven dat haar plaatsvervanger zijn rol niet meteen discreet speelde en het haar niet makkelijk maakte met controversiële uitspraken over onder meer de multiculturele samenleving. Ardern bleef de stilte bewaren tijdens haar afwezigheid. 

Bron: The Guardian