Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nederlandse arbeidssocioloog hekelt angst voor robotisering

Nederlandse arbeidssocioloog hekelt angst voor robotisering

Recent meldde het Amerikaanse zakenblad Forbes dat het Californische Cafe X de koffie niet langer laat maken door barista’s met een hipsterbaard maar door een robot. Het was nog maar eens koren op de molen van zij die beweren dat de robotisering miljoenen jobs zal inpikken. De Nederlandse arbeidssocioloog Fabian Dekker (foto), van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, ergert zich mateloos aan al die berichten.

“De media zoeken sensatie", poneert hij in een artikel in Socio-Economic Review. "Dat boezemt de mensen nodeloos angst in. Want door de robots verdwijnen niet alleen banen, ze zorgen ook voor nieuwe werkgelegenheid. We moeten weg uit die zwart-witdiscussie en kijken hoe groepen die overbodig dreigen te worden toch mee kunnen blijven doen."

Kennismaking

Dekker zegt dat alle mediaheisa over de robotisering niet kan verdoezelen dat werkgevers nog altijd niet warm lopen om in vooralsnog peperdure robots te investeren. “Slechts een procent van de werkgevers heeft de afgelopen twee jaar een robot op de werkplek ingevoerd. We moeten mensen kennis laten maken met robots, zodat de angst, die overigens het grootst is in de landen waar het economisch minder goed gaat, ervoor afneemt.”

Uit een onderzoek dat Dekker in twintig landen voerde, blijkt dat die angst trouwens minder groot is bij mensen die al met robots hebben gewerkt. “Een robot of een apparaat pikt nooit hele functies in, hij neemt taken over”, betoogt hij ook nog. “Het slim combineren van de overige taken, creĂ«ert nieuwe functies.”