Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Natuuractiviteiten zijn beste pauze

Natuuractiviteiten zijn beste pauze

Natuuractiviteiten als werkonderbreking zijn een goede investering. Dat concludeert alvast Silvie Daniëls uit haar onderzoek met medewerkers van de Provincie Limburg.

Voor het Centrum voor Milieukunde van de Universiteit van Hasselt organiseerde Silvie Daniëls een pilootproject met werknemers van de provincie. Die deden zes verschillende activiteiten in de natuur. Medewerkers konden wandelen, fietsen of een workshops volgen, genre voederhuisjes of land art maken (kunstwerkjes maken met materiaal uit de natuur die daar dan ook achterbleven).

Cognitieve vermogens

Zoals de onderzoekers al vermoedden, verliezen werknemers die tijd doorbrachten in de natuur, niet echt tijd, want achteraf liggen hun cognitieve vermogens hoger dan die van mensen dat niet deden. Een en ander bleek uit tests naar snelheid van reactie en snelheid in het verwerken van informatie. Ze verwerkten gemiddeld tien procent sneller informatie dan de andere groepen.

Voor Silvie Daniëls is dit een bevestiging van andere experimenten waaruit blijkt dat ontspannen in de natuur efficiënter is dan ontspannen op andere manieren, zoals sporten, of op café gaan met vrienden.

Lagere stressniveaus en betere burn-outscores

Werknemers werkten niet alleen efficiënter, ze zagen hun stressniveaus dalen. De onderzoekers noteerden een daling van de burn-outscore van de deelnemers met 15 procent.

Voor het pilootproject brachten de deelnemers vier uur per week door in de ontspanningsformules. Opvolgonderzoek zal de effecten bekijken van andere tijdsspannen, zoals één uur per week. Ook wordt nog onderzocht hoe lang deze effecten zullen aanhouden.

Bron: Radio 1, Nieuwe Feiten van vrijdag 1 februari