Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Mobile Vikings en VDAB testen talentbot via Facebook

Mobile Vikings en VDAB testen talentbot via Facebook

Via de talentbot van sympl, een geautomatiseerd chatsysteem, kunnen werkzoekenden solliciteren via Facebook. Ze worden gescreend en krijgen snel feedback binnen Facebook Messenger.

Er is dus al vroeg in het proces interactie mogelijk tussen werkzoekenden en recruiters. Een talentbot binnen Facebook is een primeur voor Europa, stelt Mark Herman, co-founder van sympl. De talentbot speelt in op het dalende gebruik van apps. 65% van de smartphonegebruikers downloadt geen apps meer, en ze spenderen 80% van hun tijd aan slechts vijf apps.

Voor de sympl talentbot hoef je geen app te downloaden. De werkzoekende surft via Facebook Messenger naar sympl.be en start zijn conversatie met Chip, de talentbot van sympl. Hij beantwoordt gedurende vijf minuten een tiental vragen en kan zijn cv uploaden en doorsturen.

De talentbot doet enkel de eerste screening. Na het opladen van het cv nemen de recruiters van sympl over. Zij communiceren online met de werkzoekenden en nodigen hen uit voor een geautomatiseerd video-interview. De recruiters zijn verantwoordelijk voor de finale matching met de werkgever en houden de werkzoekende op de hoogte.

sympl testte de talenbot samen met Mobile Vikings en VDAB. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB, vindt sympl een mooi voorbeeld van “nieuwe dienstverlening en manieren om onze open services innovatief in te zetten".

De tests zijn alvast positief. 85% van de werkzoekenden zegt dat ze de talentbot willen gebruiken voor hun zoektocht naar werk. 98% geeft zelfs aan dat ze graag nog meer vragen zouden krijgen van Chip. Dankzij het video-interview kunnen werkzoekenden hun persoonlijkheid beter etaleren dan enkel via cv.

Werkgevers zien hun rekruteringsproces dan weer drastisch versnellen. Zij kunnen op basis van de video-interviews sneller inschatten of de werkzoekende goed bij hen past.

De talentbot is een nieuwe oplossing binnen de bestaande HR-activiteiten van sympl en zal later naar andere platformen dan Facebook worden uitgebreid.

sympl bereidt momenteel een kapitaalronde voor. Het wil een volledig HR-conversatieplatform ontwikkelen op basis van artificiële intelligentie.