Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Minister van Economie Kris Peeters is koele minnaar van uitbreiding flexi-jobs

Minister van Economie Kris Peeters is koele minnaar van uitbreiding flexi-jobs

Minister van Economie Kris Peeters vraagt de sociale partners tegen uiterlijk 15 april een grondige evaluatie te maken van de flexi-jobs in de horeca. Zolang die er niet is, kan er volgens hem van een uitbreiding naar andere sectoren geen sprake zijn.

Door dit systeem, dat in december 2015 werd ingevoerd, kan al wie al vier vijfde of voltijds werkt, onbeperkt bijklussen in een restaurant of café. Het voordeel is dat er geen belastingen moeten worden betaald op het extra loon dat de flexi-jobber verdient. De werkgever moet alleen een sociale bijdrage van 25 procent betalen. Peeters heeft de sociale partners nu een studie bezorgd die volgens hem het succes van de flexi-jobs relativeert.

 

Impact marginaal

De werkgelegenheid in de horeca is wel gestegen, zo blijkt uit de studie van de federale overheidsdienst Werk. Het aantal jobs in de sector klom, in voltijdse equivalenten, van 76.332 naar 79.332 tussen het tweede kwartaal van 2015 en het tweede kwartaal van 2016. Uit de studie blijkt ook dat de toename van de werkgelegenheid voor minder dan de helft te danken is aan de flexi-jobs. Bovendien hebben de flexi-jobs ertoe geleid dat de klassieke gelegenheidsjobs met 193 eenheden gedaald zijn. Het aantal flexi-jobs blijft marginaal, vergeleken bij de totale tewerkstellingscijfers van de sector, volgens Peeters.

Hij wijst er voorts op dat een groot deel van de flexi-jobbers werknemers zijn die al actief waren in de horeca. Met andere woorden: het gaat niet hoofdzakelijk om mensen die uit andere sectoren komen. Meer dan de helft van de flexi-jobbers werkte bovendien bij meer dan één werkgever.

Daarnaast wijst de studie erop dat het systeem geld kost. Voor een flexi-jobber krijgt de schatkist een pak minder sociale bijdragen binnen dan voor een gewone werknemer. Volgens Peeters is het verschil groot.

 

Naar arbeidsintegratiejobs?

Eerder stond ook de N-VA al op de rem over de uitbreiding van het systeem naar andere sectoren. In de horeca is het een goede maatregel om de witte kassa te compenseren en een middel om zwart werk tegen te gaan, vindt de partij. Maar tegelijk vrezen ze dat de flexi-jobs reguliere jobs vernietigen en de toegang tot de arbeidsmarkt moeilijker maken voor werklozen, zieken, leefloners en andere kwetsbare groepen. De N-VA stelt daarom voor zogenaamde ‘arbeidsintegratiejobs’ in te voeren. Onder meer langdurig zieken moeten daardoor enkele uren of dagen kunnen werken met het behoud van hun uitkering.

Bron: De Tijd