Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Medewerker die zijn talenten kent, is loyaler

Medewerker die zijn talenten kent, is loyaler

Medewerkers die zich bewust zijn van hun talenten, kijken minder snel over het muurtje. Een op de vijf zegt zonder aarzelen ‘niet geïnteresseerd’ tegen een jobaanbod. Wie niet zo stevig in zijn schoenen staat, twijfelt meer. Wie zijn talenten kent, is dus loyaler, zo blijkt uit de jaarlijkse enquête Talent Pulse van HR-dienstverlener Acerta en Jobat.be. 

'Niet geïnteresseerd'

Kennis van het eigen talent heeft effect op de behoefte van medewerkers om wel of niet van job te veranderen. Van de mensen die hun talenten kennen,is 20% niet geïnteresseerd in een jobaanbieding. Bij mensen die hun talenten niet kennen, is dat een goeie 10%.

Van zij die hun talenten kennen, staat 63% open voor andere opportuniteiten op (middel)lange termijn. Bij mensen die hun talent niet kennen, is dat 75%. 

Wie groeit, die blijft

Bij een werkgever die niet helpt met het ontdekken van talenten, ligt het aantal mensen dat actief op zoek is naar een job ruim 16% hoger dan wanneer de werkgever wel helpt. Conclusie: werkgevers die niet helpen bij het ontdekken van het talent van hun medewerkers, lopen meer gevaar die medewerkers te verliezen. 

55% verkiest nieuwe rol boven nieuwe werkgever

Als bij hun werkgever de rol die ze hebben zou verdwijnen, zou 55% van de medewerkers het zien zitten bij diezelfde werkgever een nieuwe functie uit te oefenen. Dat mag zelfs iets helemaal anders zijn.

44% hebben geen bezwaar om onder de vleugels van de huidige werkgever elders te gaan werken in een rol die aansluit bij de eigen talenten.

Medewerkers die erkennen dat ze door de robotisering tussen dit en vijf jaar nieuwe vaardigheden zullen moeten verwerven, zijn zelfs eerder geneigd om eigen tijd en geld te investeren in opleiding waardoor hun takenpakket nauwer kan worden afgestemd op hun talent. Conclusie: medewerkers staan ervoor open een functie uit te oefenen waarvoor ze talenten en competenties moeten aanspreken die ze nog niet eerder hebben benut. Bij voorkeur doen ze dat onder de vleugels van hun huidige werkgever.

Zelfkennis is het begin

92% van de medewerkers die Acerta ondervroeg via Talent Pulse, zegt de eigen talenten te kennen. Bij 32% is dat mede dankzij de werkgever en 45% weet ook via welke groeipaden hij/zij zijn/haar talenten bij de werkgever zal kunnen gebruiken.

Wanneer mensen zicht hebben op hun groeipad, is meer dan een kwart niet geïnteresseerd in een andere opportuniteit. Is dat niet het geva,l dan heeft slechts 11% geen interesse in iets anders. 

Gevangen 

Wanneer de werkgever zijn medewerkers niet helpt de eigen talenten te ontdekken en hun een toekomst te bieden, dan voelen mensen veel eerder de behoefte om hun carrière over een andere boeg te gooien. Zijn ze te onzeker over hun talenten, dan durven ze de stap niet te zetten en blijven ze zitten waar ze zitten, ook al zijn ze niet langer gemotiveerd.

Wat houdt mensen tegen om te veranderen?

●         64% voelt zich oncomfortabel bij de onzekerheid;
●         57% weet niet goed wat ze dan juist moeten doen;
●         49% gelooft niet dat ze aangeworven zullen worden door hun gebrek aan ervaring;

●         37% wil hun anciënniteit niet opgeven;

●         46% wil niet inleveren op hun loon

 

Over de cijfers
De gegevens komen van de jaarlijkse bevraging van Acerta over jobmobiliteit. Deze bevraging is in april 2018 voor de negende keer uitgerold en voor de eerste keer in samenwerking met Jobat bij meer dan tweeduizend medewerkers.