Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

McKinsey: productiviteitswinst mogelijk door digitalisering

McKinsey: productiviteitswinst mogelijk door digitalisering

De belangrijkste injectie voor de productiviteit komt volgens studiebureau McKinsey van de verdere digitalisering van de economie. Het wordt een sterke, brede en diepe technologische pijplijn over een brede waaier van sectoren. Versterking van de vaardigheden van de werknemers is nodig.

Het kan verbazen dat McKinsey het over productiviteitsstijgingen heeft, want de laatste decennia zien we eerder dalingen. Toch analyseert het adviesbedrijf in zijn recent rapport Solving the productivity puzzle dat er stijgingen aankomen en dat er zelfs flink wat potentieel is.

Digitaal potentieel
Het McKinsey Global Institute raamt in zijn onderzoeksrapport van februari dat Europa op dit ogenblik amper twaalf procent van zijn digitaal potentieel benut en dat ook de Verenigde Staten slechts een niveau van achttien procent bereikt.

Volgens McKinsey zal de vooruitgang zich op een brede schaal manifesteren, onder meer door een verdere toename van de onlineretail, die nog altijd slechts tien procent van alle transacties vertegenwoordigt. Maar het adviesbureau wijst ook op het gebruik van intelligente meters door nutsbedrijven en de verdere doorbraak van fintech.

"We mogen bovendien een grote stimulans verwachten van autonome wagens, die tegen eind volgend decennium vijftien procent van de totale verkoop kunnen vertegenwoordigen", zo merkt het rapport nog op.

Verandering in verschillende sectoren
McKinsey vergelijkt de situatie met het einde van de jaren 90. Toen werd ook een plotse opstoot in de productie per werkuur vastgesteld. Voordien werden wel al veel technologische realisaties opgetekend, maar volgens econoom Robert Solow vond je daar tot dan weinig terug in de productiviteitstatistieken.
"Ook nu zullen verscheidene sectoren een drastische verandering doormaken", voorspelt McKinsey. "Vele sectoren beginnen pas te ontdekken welke bijkomende mogelijkheden de nieuwe technologieën kunnen bieden."

Vaardigheden aanscherpen
De onderzoekers geven toe dat er ondanks de positieve berichten nog een aantal vragen open blijven. Kan er bijvoorbeeld voldoende vraag worden gegarandeerd om de productie op peil te houden? Ook blijft de vraag welke impact de digitalisering op de inkomensongelijkheid zal hebben. Deze trends kunnen de verdere groei afremmen. Onder meer het versterken van de vaardigheden van de werknemers kan daarop volgens de onderzoekers een antwoord bieden.

Bron: www.mckinsey.com