Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Lunchpauze steeds korter, steeds schaarser

Lunchpauze steeds korter, steeds schaarser

We nemen te weinig kwalitatieve pauzes. Eén op drie Belgen zit bovendien voor een scherm tijdens de lunchpauze, zo blijkt uit nieuw onderzoek van levensverzekeraar NN.

Tevredenheid op het werk is belangrijk voor ons algemeen geluksgevoel, zo bleek al uit het geluksonderzoek van NN. Helaas wordt dat geluksgevoel steeds meer gehypothekeerd door stress en werkdruk.

Lunchpauzes

Dat uit zich ook in het lunchgedrag. Slechts 67% van de Belgische werknemers neemt dagelijks tijd voor een lunchpauze. Bij zelfstandigen neemt amper 53% van de ondervraagden dagelijks pauze. 10% van de zelfstandigen neemt zelfs nooit een lunchpauze.

Korter

De lunchpauzes van de werkende Belgen worden steeds korter. Terwijl men vroeger al eens de opportuniteit zag om uitgebreid te lunchen op restaurant, spendeert 64% van werkende Belgen niet langer dan een half uur aan zijn lunchpauze. Meer dan 1 op de 4 (27%) arbeiders neemt zelfs minder dan een kwartier de tijd om te lunchen. ‘Time is money’ was nog nooit zo toepasselijk.                 

Nooit meer rust

Problematisch is vooral ook de kwaliteit van onze lunchpauzes. Slechts 42% van de ondervraagde Belgen neemt’s middags de tijd om een praatje te slaan met collega’s. Drie procent van de ondervraagden gaat sporten en 14% maakt een wandeling. 

36% van de Belgen hangt tijdens zijn pauze achter een scherm gekluisterd. Terwijl 29% van hen tijdens de middag op het internet surft, checkt 24% de sociale media. Dat zorgt ervoor dat we nooit echt tot rust komen.

Fika

Daarom wil levensverzekeraar NN werkgevers overtuigen om werk te maken van een degelijk pauzebeleid en pleit NN voor meer ‘Fika’. Het concept, een koffiemoment waarbij alle werknemers het werk neerleggen en samen een praatje slaan, komt vanuit Zweden overgewaaid.