Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Luc Cortebeeck (IAO): Nieuwe wereld van werk vereist herijking van regels, geen deregulering

Luc Cortebeeck (IAO): Nieuwe wereld van werk vereist herijking van regels, geen deregulering

Op het event The Future of Work van het VBO signaleerde Luc Cortebeeck, vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), zes trends die de nieuwe wereld van het werk zullen bepalen.

Luc Cortebeeck stelde dat er nood is aan een brede kijk op de nieuwe wereld van werk die verder gaat dan de impact van de technologie, al is ook die onomkeerbaar.

Hij ziet zes belangrijke uitdagingen. Om te beginnen is er een grote nood aan werk/jobs, “want de groei creëert steeds minder jobs". Voorts is er de explosie van ‘non-standard forms of work’ zoals flexi-werk, de groeiende migratie, de toenemende ongelijkheid (in Europa leeft 24% onder de armoedegrens), de zorg voor duurzame ontwikkeling "en de businesswereld die steeds minder reële economische waarde creëert”.

Daarop lanceerde de IAO-vicevoorzitter enkele werkpistes richting The Future Of Work. Een daarvan is de herijking – niet deregulering – van de bestaande arbeidsregels. “Anders gezegd, wetten en cao’s moeten nieuwe evenwichten mogelijk maken tussen de vraag naar flexibiliteit enerzijds en naar meer persoonlijke tijd anderzijds. Het sociaal overleg moet kaders bouwen waarbinnen ondernemingen en werknemers worden beschermd en waar plaats is voor akkoorden op maat van het individu.”