Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Koerierdienst geeft Britse chauffeurs optie op werknemersrechten

Koerierdienst geeft Britse chauffeurs optie op werknemersrechten

De pakjedienst Hermes geeft zijn chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk de optie op een aantal werknemersrechten, zoals minimumlonen en vakantiegeld. Hermes sloot daarover een overeenkomst met de Britse vakbond GMB.

Toch blijven de 15.000 chauffeurs zelfstandig, maar ze kunnen kiezen voor een contract met betere rechten, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De overeenkomst volgde op een uitspraak in een zaak die GMB had aangespannen. Soortgelijke zaken werden al ingeleid tegen Uber, Addison Lee, CitySprint, Excel en eCourier.

Na het akkoord ziet Hermes af van verder beroep en GMB zal geen verdere zaken opstarten. In The Guardian verklaart de topman van de vakbond GMB dat het om een mijlpaal gaat die koeriers een stem geeft in hun werkomgeving en het recht op vakantiegeld en een gegarandeerd inkomen. Hermes krijgt lof toegezwaaid omdat het aantoont dat "de gig economy niet onvermijdelijk een uitbuit-economie hoeft te zijn. Andere werkgevers nemen hier maar beter akte van; dit is hoe het moet”.

Martijn de Lange, CEO van Hermes in het Verenigd Koninkrijk, is trots om het voorbeeld te geven "dat hopelijk andere bedrijven zal aanmoedigen om zich te bezinnen over het werkgeversmodel dat ze hanteren. Wij hebben geluisterd naar onze koeriers en zijn van harte bereid om innovatieve manieren van samenwerken aan te bieden om tegemoet te komen aan uiteenlopende noden van mensen”. Koeriers die hun huidige vorm van zelfstandigheid willen behouden, hoeven de nieuwe overeenkomsten niet te tekenen. Tegelijk heeft het bedrijf de intentie om hen hogere uurlonen te betalen, zij het géén gegarandeerd minimumloon of vakantiegeld.

Bron: The Guardian