Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Koen De Leus: 35% van de noodzakelijke skills zijn tegen 2020 (!) veranderd

Koen De Leus: 35% van de noodzakelijke skills zijn tegen 2020 (!) veranderd

De digitale revolutie telt winnaars en verliezers. In De Winnaarseconomie analyseert Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis de maatschappelijke gevolgen van de digitale revolutie: wie niet mee is, dreigt uit de boot te vallen. Terwijl het volgens hem het allerbelangrijkste is dat we iedereen meekrijgen.

Koen: ‘Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat we iedereen meekrijgen. Dat mensen zich bewust worden dat als gevolg van die digitale revolutie, de online economie, sharing economy, artificiële intelligentie en het internet of things, de snelle transformatie van bedrijven met allemaal nieuwe bedrijfsmodellen die er ongetwijfeld binnen dit en vijf jaar komen, levenslang leren een noodzaak is.

Die constante opleiding is absoluut nodig en daarmee staan we in België nergens. Waardoor heel wat mensen vroeg of laat niet meer kunnen volgen. De overheid moet dat levenslang leren promoten en moet daar zo snel mogelijk aan beginnen." Veel vijftigers bij de banken zeggen dat ze geen opleidingen meer hoeven volgen, omdat het hun tijd wel zal duren. En zo zijn er zoveel mensen in België. Die mentaliteit moet eruit. Want het zal je tijd niet duren.’

35% van de noodzakelijke skills zijn tegen 2020 (!) veranderd

‘Het World Economic Forum zegt dat tegen 2020 gemiddeld 35% van de skills die je nodig hebt voor jouw job veranderd zijn. Dat is binnen drie jaar, dus je moet daarin mee.
En dan is er altijd de grote vraag: gaan robots onze jobs overnemen? Je hebt de studie van Frey en Osborne die stelt dat 47% van de jobs verloren gaat. Ik denk dat de OESO gelijk krijgt en dat het taken van een job zijn die gaan verdwijnen. Als je het zo ziet, dan gaan in België 7% van de jobs verdwijnen of volledig automatiseerbaar zijn. Verder gaan we naar cobots: robots die met ons gaan samenwerken.’

Bron: Bloovi.be