Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Kan IT geholpen zijn met autistisch ICT-talent?

Kan IT geholpen zijn met autistisch ICT-talent?

Organisaties die de spontane, sociaal behendige en flexibele werknemer tot norm verheffen, laten vele talenten links liggen, betoogt Martine Muller, interim-directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, in een opiniestuk op nrc.nl.

Mensen met autisme werken vaak én graag in sectoren waar nu een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten is: de ICT en de zorg. Dit is hét moment om iets te doen aan de hoge werkloosheid onder deze groep, meent Muller.

Talent voor techniek

Volgens de Britse autisme-expert Simon Baron-Cohen hebben opvallend veel mensen met autisme talent voor techniek. Ze zijn goed in systemizing, het herkennen van wetten en patronen die ten grondslag liggen aan een systeem. Ook kunnen ze zich langer concentreren op taken met veel herhaling, zoals het testen van software. Voor alle duidelijkheid: mensen met autisme werken niet alleen in de techniek. Volgens het Nederlands Autisme Register (NAR) werken ze zelfs twee keer zo vaak in de zorg.

De helft werkloos

Hoewel de economie ‘op volle toeren’ draait, hebben veel mensen met autisme en een normale tot hoge intelligentie de grootste moeite betaald werk te vinden. Volgens het NAR is 54 procent van hen werkloos, tegen nog geen 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking.

De reden is volgens Muller dat mensen met autisme – ruim 1 procent van de bevolking – op bepaalde vlakken minder goed functioneren. Hun sociale intuïtie, en daarmee samenhangende sociale vaardigheden, is doorgaans niet goed ontwikkeld.

Wat ook niet helpt, is dat velen een problematische schooltijd achter de rug hebben en veelal niet beschikken over een diploma dat past bij hun intelligentie en vaardigheden; 7 procent van de kinderen met autisme onder de 16 jaar volgt zelfs helemaal geen onderwijs. Veel mensen met autisme zijn, kortom, niet die spontane, sociaal behendige, flexibele werknemers met een indrukwekkend cv waar de vacatures om vragen.

Sociaal ondernemen

Dankzij talloze projecten inzake sociaal ondernemen, zoals ‘Autisme werkt wel’, is het inmiddels helder wat veel mensen met autisme nodig hebben: een rustige en vaste werkplek, duidelijke instructies en realistische verwachtingen op sociaal vlak. Ook is bekend wat werkgevers hiervoor terugkrijgen: loyale en eerlijke medewerkers die zich goed kunnen specialiseren, én, niet onbelangrijk, vaak lang bij een bedrijf blijven als zij het naar hun zin hebben.

Specialisterne

Hoopvol volgens Muller is dat steeds meer bedrijven zich volledig richten op werknemers met autisme. Denk aan AutiTalent, ITvitae, Specialisterren en Swink. Dit idee is overgewaaid uit Denemarken waar ICT’er Thorkil Sonne – vader van een zoon met autisme – al in 2004 Specialisterne  (‘Specialisten’) oprichtte voor ICT-consultants met autisme. In plaats van een sollicitatiegesprek krijgen sollicitanten bij dit internationaal opererende bedrijf een assessment met Lego Mindstorms.

Zo wordt niet alleen gezocht naar hun talent, maar ook naar de omstandigheden waaronder zij het beste functioneren. Specialisterne helpt nu het Duitse ICT-bedrijf SAP om in 2020 minimaal 1 procent mensen met autisme tewerk te stellen.

Bron: nrc.nl