Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Gooi het pensioendebat open: leve de jobrotatie

Gooi het pensioendebat open: leve de jobrotatie

Terwijl de straten van Brussel volstroomden met duizenden betogers tegen de pensioenplannen van de federale regering, stond op VRT nieuws de persoonlijke opinie te lezen van onderneemster Leen Peeters die die ervoor pleitte om met creatieve en nieuwe invalshoeken de stellingenoorlog te doorbreken.

Leen Peeters, bedrijfsleidster van Th!nk E, suggereert een experiment: "Laat een groep van honderd verschillende mensen een week lang een bepaald beroep doen. Na een week wisselen ze en doen ze iets anders. Tot ze pakweg tien verschillende dingen hebben gedaan. Laat ze dan in debat gaan en kijken wat zij dan als zwaar en niet zwaar aangeven. Ik denk dat de variatie in de antwoorden groot zal zijn, maar dat het respect voor de verschillende beroepen wel sterk zal zijn toegenomen."

Jobrotatie verplichten

Voorts opppert Leen Peeters om flexibiliteit in het arbeidssysteem te brengen door jobrotatie te bevorderen en misschien zelfs verplicht te maken als inherent deel van een carrière. "Beter voor lichaam en geest, want je wordt telkens uitgedaagd om je grenzen te verleggen, om iets nieuws te proberen. Wil je die rotatie niet? Ook goed, maar dan mag je na x-jaar niet klagen dat het niet meer gaat omdat het een zwaar beroep is", schrijft ze..

Goesting en genen

De discussie over regels voor zware beroepen vindt ze uitzichtloos, want "uiteindelijk zijn het de goesting en de genen die je kreeg die bepalen of een beroep voor jou zwaar is of niet. Dat past niet in algemene regels. Dat bewijzen de vele gepensioneerden die een grote uitdaging aangaan zoals de Mont Ventoux beklimmen, een boek schrijven, het huis van hun kinderen renoveren, ..."

Vandaar haar conclusie: ga naar een arbeidsmodel waarin we mensen jobs laten ontdekken via rotatie. "En wie de job van zijn leven echt wil blijven doen, die heeft er de passie voor. Passie stopt niet op een vaste leeftijd."

BRON: vrt.be