Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

In 3 stappen naar marktconforme verloning

In 3 stappen naar marktconforme verloning

Als werkgever weet u maar beter wat uw concurrenten op tafel leggen als salarispakket. Anders riskeert u dat ze u talent afsnoepen door aantrekkelijker te verlonen. Of omgekeerd: dat u aan concurrentiekracht verliest doordat uw loonkosten de pan uit swingen.

U heeft dus maar best zicht op wat werknemers bij de concurrentie verdienen. Want in elk duurzaam loonbeleid is een marktconforme verloning een belangrijke bouwsteen. Met dit stappenplan werkt u vlot een loonbeleid uit:

Stap 1: verzamel betrouwbare salarisgegevens

Om een medewerker een aantrekkelijk loonpakket aan te bieden, moet u weten wat een gelijkaardig profiel verdient bij een vergelijkbaar bedrijf. Die informatie vindt u in loonbenchmarkdossiers. Let er wel op dat de gegevens betrouwbaar zijn. Wanneer u echt zeker wilt zijn van 100% objectieve gegevens om uw belangrijke beslissingen op te bepalen, baseert u zich het best op de loongegevens die een sociaal secretariaat ter beschikking vrijgeeft. Een erkend sociaal secretariaat heeft toegang tot precieze loongegevens via de payrollverwerking, terwijl veel andere aanbieders werken met antwoorden uit salarisbevragingen.

Verfijn de benchmarkgegevens

Gebruik enkel de gegevens die voor u relevant zijn. Er zijn namelijk verschillende parameters die impact hebben op de totale verloning van een bepaalde functie: de regio van tewerkstelling, de organisatieomvang, de sector ... Al deze factoren bepalen met welke gegevens u rekening moet houden voor een nauwkeurige analyse.

Stap 2: meet u aan uw concurrenten én uzelf

Kijk verder dan louter het vaste brutoloon, maar neem de totale verloning in rekening. Een salarispakket bevat naast loon in cash immers vaak een aantal voordelen: maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, een bedrijfswagen enzovoort.

Niet alleen buiten de bedrijfsmuren moet een verloningspakket uitgebalanceerd zijn, ook interne conformiteit is een must. Wanneer twee collega’s vergelijkbare verantwoordelijkheden en taken hebben, dan is het logisch dat hetzelfde geldt voor hun verloning. Enkel zo wordt een loon intern als fair ervaren.

Stap 3: interpreteer de salarisgegevens en bepaal de koers

Op basis van de benchmarkgegevens krijgt u zicht op wat de markt betaalt. U bepaalt zelf hoe competitief u wilt verlonen en waar u het verschil wilt maken. Wanneer u bijvoorbeeld vaststelt dat 91% van uw concurrenten een groepsverzekering aanbiedt, dan weet u dat dit een handicap kan vormen als u niet volgt. Wanneer u daarentegen merkt dat minder dan de helft van de werknemers in uw sector een mobiliteitsvergoeding krijgen, dan kunt u hiermee juist het verschil maken.

Bouw een marktconform loonbeleid uit met betrouwbare salarisgegevens

Keert u een loonpakket uit dat niet marktconform is, dan loopt u het risico dat uw talent vroeg of laat andere horizonten verkent. Natuurlijk is het ook niet aangeraden om overdreven te gaan verlonen. Anders lopen uw loonkosten sterk op en dat weegt op termijn op de concurrentiekracht van uw bedrijf. Download onze whitepaper ‘Total Reward: hoe marktconform is uw verloning?’ en ontdek wat er gangbaar is in uw sector, regio of bij bedrijven van uw grootte.