Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

HRSeminar No Stress - Ont-moeten om je veerkracht en levenslust op peil te houden

HRSeminar No Stress - Ont-moeten om je veerkracht en levenslust op peil te houden

Voormalig radio- en tv-presentatrice Eva Daeleman is één van die vele gedreven en succesvolle professionals die tegen de burn-outmuur aanliepen. Op ons seminarie No Stress vertelt ze hoe ze "haar leven weer vastpakte met beide handen" en zo herstelde.

En weer sterk staat, maar deze keer trager en bewuster. Met meer aandacht voor het lichaam, de geest, de mens in zijn essentie, de natuur en de wensen van het innerlijke. En grenzen stellen. In haar nieuwe boek "Omdat het kan" geeft ze een leidraad om sterk te staan in het leven op persoonlijk, maar ook op professioneel niveau. Haar ervaring leerde haar: geef veerkracht, levenslust en ont-moeten een centrale plaats in het leven. En aangezien de werkvloer zo’n belangrijke plaats inneemt in het leven, geldt dat zeker ook voor de werkomgeving.

HRmagazine: Je goed voelen gaat over grenzen stellen, maar tegelijk toch ook over de lat hoog genoeg leggen en doelen bereiken. Is dat geen paradox?
Eva Daeleman – Toen ik zelf terug kwam uit burn-out, kreeg ik overal de raad om minder te gaan doen. Maar het is eerder een kwestie van evenwicht en doen wat je energie geeft. Zelf ben ik bijvoorbeeld iemand die zijn voeding haalt uit heel veel verschillende dingen te doen en niet één of twee zaken acht uur per dag. Zo blijf ik frisser en alerter en kan ik op verschillende vlakken doelen stellen en halen. Dat is natuurlijk persoonlijk. Zowel professioneel als persoonlijk moet iedereen bewust zijn eigen doelen zoeken, want het is belangrijk om zelf aan het stuur te zitten van je leven. Daarbij neem je ook de volle verantwoordelijkheid van alle aspecten. Wie de auto bestuurt, hoort hem ook vol te tanken en schoon te houden.

HRmagazine: Het zal voor sommigen een opgave zijn om het stuur te moeten nemen?
Eva Daeleman
– Het gaat over willen. Wie zich niet echt bewust is van zijn patronen en de manier waarop men reageert op situaties in het leven, stapt snel in een slachtofferrol. Dan zit je als het ware op de passagierstoel de hele tijd te hopen dat we een bepaalde richting uit gaan en raak je steeds gefrustreerder als dat niet gebeurt. Je mag dan niet bang zijn voor verantwoordelijkheid. Het is ook een kwestie van kiezen en zichzelf grenzen stellen en we hebben het daar met zijn allen best wel moeilijk mee, want de wereld gaat heel snel. Neen zeggen tegen een avondje uit met vrienden is niet makkelijk als je moe bent.

HRmagazine: Dat vraag wat introspectie om jezelf te leren kennen?
Eva Daeleman: Iedereen kan in zijn agenda goed waken over wat ‘voedend en verrijkend’ is. Eerlijk zijn tegen jezelf. Ik was iemand die vaak naar feestjes ging, tot ik ontdekte dat die feestjes vooral ‘vullend’ waren en niet voedend. Het was niet evident om dat mezelf toe te geven. Zeker niet omdat er in je omgeving of in de media al gauw een sociaal oordeel over wordt geveld.

HRmagazine: Eigenlijk zeg je ook: heb de moed om uit een kooi te komen, ook als dat een Gouden Kooi is (lees: een blitse of goedbetaalde job)?
Eva Daeleman -
Klopt. Ik kan het weer vanuit mij eigen leven illustreren: ik ben heel jong voor televisie gaan werken en heb daar best wat geld verdiend. Ik kon ook al snel een huis kopen etc. Zodra je dan begint te beseffen en jezelf toegeeft dat die job niet echt je ding is, moet je ook onder ogen zien dat dat huis en al die andere leuke dingen misschien moeten worden opgegeven. Je krijgt dan ook al wat tegenwind: je gaat die mooie job toch niet opgeven! De realiteit onder ogen zien is onvermijdelijk. Moet ik het huis verkopen? OK, dan kan ik er een gaan huren. Maar je herwint wel de vrijheid om weer je eigen keuzes te gaan maken. Het is toch niet omdat ik ooit een bepaalde keuze maakte, dat ik vandaag geen andere kan maken. Je hoort wel elke dag je bewust zijn van hoe je je voelt en je wilt voelen en wat je wil. Dat zal je dan bekrachtigen in de fundamentele keuzes.

Jij bent dus uit een Gouden Kooi gestapt. Kan je vandaag hand op het hart zeggen dat je daar geen spijt van hebt?

Eva Daeleman: Absoluut. Ik heb geen spijt. Naar aanleiding van mijn nieuwe boek komen er talrijke interviews en dat wordt weer heel spannend. Als ik niet oplet wordt het ritme weer bepaald door anderen, dus ga ik des te beter mijn keuzes maken.

Eva Daeleman (1990) maakte snel carrière als presentatrice, o.m. in radioprogramma’s en tv-shows. Ze stopte haar mediacarrière in december 2017 en werkt nu al bewustzijnscoach, geeft lezingen en workshops en is bezielster van Studio Stil Yoga in Mechelen.

Wil je Eva graag eens aan het werk zien? Kom dan op 4 oktober naar het HRseminar No Stress! Tickets&Info