Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Het 1 Euro project: Automatisch geven aan het goede doel

Het 1 Euro project: Automatisch geven aan het goede doel

Bij Euroclear kunnen medewerkers als het ware een doorlopende opdracht geven in het payrollsysteem om maandelijks 1 Euro van het loon af te houden voor het goede doel.

 

Vlucht boeken
Flores Garcia Carjaval (tweede van rechts op de foto) is het brein achter het initiatief: “Mijn verhaal startte toen ik een vlucht online wilde boeken. Het systeem vroeg me of ik 1 Euro van de prijs van mijn ticket wou afstaan aan een goed doel. Dat kostte me exact één klik. Ik was compleet verrast van het gemak waarmee ik een schenking kon doen.”

De Spaanse Flores werkt als Knowledge & Development Manager bij Euroclear. Haar eerste idee was het systeem te introduceren op het werk. “Wij steunen intrapreneurship bij Euroclear en je kan ideeën en projecten lanceren. Samen met mijn team deed ik het voorstel voor het automatisch afhouden van 1 Euro van het loon van die medewerkers die dat wilden. Die Euro gaat dan naar een goed doel. Mijn overtuiging was dat je het snel en gemakkelijk moet maken voor mensen om een engagement aan te gaan. Het systeem moest doorzichtig en recurrent zijn.” 

Lange Termijn

“In tweede instantie vroegen we aan de collega’s of ze iets voelden voor deze aanpak. Het idee bleek heel sterk aan te slaan. Uiteindelijk verwerkten we de aanpak in onze payroll-systemen. Daar ging veel tijd naartoe, maar éénmaal geprogrammeerd, blijft enkel de opvolging wanneer kandidaten- schenkers aankomen of het bedrijf verlaten. Na stemming kozen we uiteindelijk voor Infirmiers de Rue. Liefst 300 mensen stemden en 60% van hen koos voor het lokale project.”

Sponsor
Bart De Sutter, Directeur in de Financiële divisie, hielp Flores als sponsor om het project op te zetten. “We hebben bewust voor 1 euro gekozen om het zo laagdrempelig mogelijk te houden en dus zoveel mogelijk werknemers te overtuigen. Later kunnen we misschien naar een hoger bedrag overstappen als mensen dat willen. Volgens ons sociaal secretariaat zouden wij het eerste bedrijf zijn in België waar werknemers door een soort van doorlopende opdracht de mogelijkheid hebben om een bedrag af te laten houden van hun salaris voor een goed doel.”

Succes
Vandaag werken al 600 mensen mee aan het project, dat enkel voor de in België werkende collega’s toegankelijk is. Flores Garcia Carjaval: “Toch is ook het Verenigd Koninkrijk recent met de actie gestart. Ik zou echter niet alleen in andere landen bij Euroclear, maar ook bij andere bedrijven dit opzet willen promoten. Mensen die me willen contacteren, kunnen dat steeds op onderstaand e-mailadres: info@theoneeuroproject.com