Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Grote meerderheid Belgische bedrijven matuur op vlak van HR, maar Well-being blijft achter

Grote meerderheid Belgische bedrijven matuur op vlak van HR, maar Well-being blijft achter

Grote meerderheid Belgische bedrijven matuur op vlak van HR, maar Well-being blijft achter.
Dat blijkt uit een bevraging van Attentia bij meer dan 300 Belgische bedrijven.

HR en Well-being gaan hand in hand, dat besef begint bij de meeste bedrijven door te dringen. Attentia, partner in HR en Well-being van grote bedrijven, kmo’s en zelfstandigen, heeft een bevraging gedaan bij HR-managers en preventieadviseurs uit 300 verschillende Belgische bedrijven. Wat blijkt? Bij 57% van de bedrijven is er nog werk aan de winkel wat Well-being betreft. Op vlak van HR gaat het pakken beter, maar ook daar is 27% niet ‘matuur’ te noemen.

Belgische bedrijven zijn nog altijd minder matuur inzake Well-being (43%) dan inzake HR (73%). “In België zijn bedrijven wettelijk verplicht om een jaaractieplan en een globaal preventieplan te maken. Om impact te hebben op het welzijn van hun medewerkers én op hun bedrijfsresultaten zouden ze veel verder kunnen gaan. Ik denk dan om te beginnen aan een grondige analyse van de beschikbare HR- en Well-beingcijfers (zoals arbeidsongevallen, afwezigheden, ...). Daarin kunnen ze al heel wat detecteren en gerichte maatregelen nemen”, vertelt Sylvia Stevens, Product Manager Well-being bij Attentia.

Maar ook wat HR betreft loopt het niet overal gesmeerd: uit het onderzoek blijkt dat 27% op dat vlak niet matuur te noemen is. “Sommige bedrijven beseffen nog steeds niet dat talent en medewerkers key resources zijn voor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Het wettelijk minimum voor HR herleidt zich tot een correcte personeel- en payroll-administratie en er zijn bedrijven die niet verder gaan dan dat”, vertelt Guy Van Hauwermeiren, Director Consulting bij Attentia.

Kmo’s vs grote ondernemingen

Kleine bedrijven zijn vaak minder matuur op vlak van HR. Bovendien lijkt ook de maturiteit wat betreft Well-being te stijgen naarmate het bedrijf groter is. “Grote bedrijven beginnen te beseffen dat investeringen in menselijk kapitaal renderen. Bij kmo’s is dat vaak nog niet het geval. Bovendien liggen daar de prioriteiten anders. Zij voorzien elk jaar een bepaald budget om aan HR en preventie & bescherming te doen. Budget om extra’s te doen wordt vaak niet voorzien of is niet mogelijk. Bij grote organisaties ligt dat anders: die hebben een aantal preventie-eenheden die ze sowieso moeten op gebruiken, dus gaan ze sneller de stap zetten naar Well-being-initiatieven”, legt Sylvia Stevens uit.

Er zijn bijna geen bedrijven die wél matuur zijn in Well-being, maar niet in HR. Omgekeerd gebeurt dat wel. Dat toont aan dat bedrijven meestal eerst maturiteit in HR bereiken alvorens eventueel te investeren in Well-being. Bovendien werkt het HR-departement vaak los van het welzijnsdepartement (of van Preventie & Bescherming) en dat is een gemiste kans. Want data kan makkelijker verzameld worden door samen te werken. Bovendien bevordert samenwerken ook de analyses. Men kan juister en breder detecteren wat oorzaken zijn van de werkpunten en samen een passend actieplan opstellen. Op die manier maakt het welzijnsbeleid integraal deel uit van het HR-beleid.

Download het volledige rapport hier: https://www.attentia.be/nl/nationale-test-resultaten