Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Google ontslaat auteur van seksistische memo

Google ontslaat auteur van seksistische memo

Google ontsloeg een medewerker omdat hij een nota intern verspreidde die erg negatief klonk over het diversiteitsbeleid van de internetgigant. Hoewel de ingenieur in kwestie zegt niet tégen diversiteit te zijn, stelt hij dat het rekruteringsbeleid gepaard gaat met praktijken die 'de lat lager leggen'. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen mannen en vrouwen op biologische basis, zo claimt de man.

Gevoelige snaar

"In Amerika is het niets nieuws: bange blanke mannen die vinden dat het diversiteit en genderbeleid te ver is doorgeschoten en zichzelf als slachtoffer presenteren van omgekeerde discriminatie", reageert Katrien Van der Heyden, een specialiste in genderkwesties: "Ook Trump heeft die gevoelige snaar strategisch bespeeld."

Van der Heyden: "Een Google-ingenieur dacht nu hetzelfde te doen door een interne nota te produceren waarin hij een essentialistisch standpunt verdedigt: de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn een biologisch gegeven en dus onveranderbaar. Daaraan proberen sleutelen is geldverspilling. Hij is zeker niet de eerste man die zich bedreigd voelt door opkomend vrouwelijk talent. Maar proberen het tij van potentieel concurrerend talent nog te keren door terug te grijpen naar biologische argumenten, is niet meer van deze tijd."

Diversiteit werkt

"In haar recente boek Testosteron Rex toont Cordelia Fine overtuigend aan dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor die biologische predestinatie. Integendeel, het doorbreken van gender stereotype hokjes opent in zowel mannen als vrouwen het potentieel talent dat deze wereld broodnodig heeft voor de uitdagingen van vandaag. Diversiteit werkt. Gelukkig heeft het management van Google dit begrepen en is de seksistische ingenieur de laan uitgestuurd", aldus Katrien Van der Heyden.

Abonnees lezen meer over het boek van Cordelia Fine in ons septembernummer.