Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Gelijk loon belangrijk voor gendergelijkheid

Gelijk loon belangrijk voor gendergelijkheid

Vrouwen noemen gelijk loon een belangrijk aspect van gendergelijkheid. Voor zes op de tien mannen is gelijk loon echter géén prioriteit.

Daags voor Internationale Vrouwendag op 8 maart brengt rekruteringsexpert Hays resultaten uit van een wereldwijde studie in bijna honderd landen naar gendergelijkheid op de werkvloer. Deelnemers gaven onder meer aan, op een schaal van één tot vijf, hoe toegewijd hun werkgever is om gendergelijkheid na te streven.

Werkgevers 'niet erg toegewijd'

Net geen derde van alle werknemers vindt hun werkgever niet erg toegewijd. Vooral vrouwen (39%) geloven dat er behoefte is aan verbetering. Bij de mannen is dat net geen kwart.

Toen gevraagd werd hoe werkgevers de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer zouden kunnen verbeteren, noemde drie kwart van de vrouwen gelijke verloning als prioriteit. Bij de mannen was dat maar voor vier op de tien het geval.

Vrouwen blijken dan wel weer geen heil te zien in flexibele werkuren: slechts een op de tien is dat idee genegen, tegenover een kwart van de mannen.

Talentenpool

Sandra Henke, hoofd People & Culture bij Hays Plc, noemt het "zorgwekkend dat gelijke verloning nog steeds wordt gezien als een probleem dat niet wordt aangepakt door werkgevers".

Gendergelijkheid is belangrijk omdat een groot aantal vrouwelijke talenten de talentenpool vergroot. Dat "versterkt ook het probleemoplossend vermogen van een organisatie, met een grotere verscheidenheid aan kennis en ervaring om te delen”.

Overal viert Hays de prestaties van vrouwen in maart en de volgende maanden, aldus Sandra Henke, maar binnen "een meritocratische cultuur". Uitgangspunt is de identificatie van de barrières voor gendergelijkheid op de werkplek. Verder is het gewoon "een kwestie is van de beste persoon voor de job te vinden, ongeacht geslacht, ras, leeftijd, seksualiteit of beperking”.

Balans

Nog in het kader van Internationale Vrouwendag komt Hays met de #BalanceForBetter-campagne. Een mooie mix tussen gender, maar ook afkomst en geaardheid bijvoorbeeld, heeft nu eenmaal voordelen.

Al wil Elise Denecker daar ook weer niet té ver in gaan: “Er zijn altijd microwerelden waar zo’n balans nooit zal lukken, zoals de verpleegkunde en de bouwsector. Of de HR-sector." Bij Hays als HR-bedrijf is "de verhouding ongeveer 70% vrouwen en 30% mannen. Maar wanneer dat het resultaat is van een natuurlijk verloop, en niet van een doelbewuste rekruteringsstrategie, zie ik niet in waarom dat een probleem hoeft te zijn.”

Géén positieve discriminatie

Voor Denecker is het vooral belangrijk dat iédereen dezelfde kansen krijgt. Ze denkt er dus zeker niet aan om nu mannelijke sollicitanten een streepje voor te geven. “Aan discriminatie doen wij niet mee, positieve of negatieve. Het zijn de competenties die tellen, niet het geslacht. Ons Senior Management bestaat uit evenveel mannen als vrouwen, en ons Middle Management is dan weer voor twee derde vrouwelijk. Er valt dus geen lijn in te trekken of een straf verhaal over te vertellen. En daar ben ik eigenlijk heel trots op.”