Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Files kosten Franse economie 20 miljard euro per jaar

Files kosten Franse economie 20 miljard euro per jaar

Mobiliteit van de medewerkers is steeds meer een topprioriteit op de agenda van de HR-afdelingen. De kostprijs van files loopt immers steeds hoger op, in Frankrijk zelfs tot 20 miljard euro per jaar. 

Steeds langer in de file

Ondanks  alle inspanningen om openbaar vervoer, carpooling en elektrische fietsen te promoten en in weerwil van een snelle informatie van onder meer Touring Mobilis, blijft er voor de medewerkers van organisaties in de onzekere tijden van vandaag maar één zekerheid overeind: op de spitsuren staan ze ’s morgens en ’s avonds steeds langer in de file. 

Ook onze zuiderburen, waar zelfs de politie- en hulpdiensten steen en been beginnen te klagen omdat ze bij oproepen steeds vaker te laat komen, zitten steeds vaker vast in het verkeer. In Parijs is de situatie nog erger geworden sinds burgemeester Anne Hidalgo besliste om geen gemotoriseerd verkeer meer toe te laten op de wegen die vlak naast de Seine lopen.

Dat lokt steeds meer protest uit. Een studie van het onderzoeksbureau V-Traffic wees uit dat het aantal kilometer file in 2016 opnieuw 8 procent hoger is dan in 2015. Een werknemer die op zestig kilometer van de hoofdstad woont, verliest jaarlijks 70 tot 80 uur in de files. Volgens berekeningen van het verkeersinformatiebureau Inrix loopt de jaarlijkse kostprijs van de files in Frankrijk, die in 2013 al 17 miljard euro bedroeg, verder op tot meer dan 20 miljard euro.