Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Federale overheid krijgt soepelere regeling voor aanwerven mensen met handicap

Federale overheid krijgt soepelere regeling voor aanwerven mensen met handicap

De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft donderdag met een ruime meerderheid ingestemd met een versoepeling van de verplichting voor de federale overheidsdiensten om minstens 3 procent mensen met een beperking tewerk te stellen. Voortaan worden ook de overheidsopdrachten aan bijvoorbeeld beschutte werkplaatsen meegeteld. 

Volgens de jongste cijfers bleef het aandeel mensen met een beperking bij de federale overheid in 2014 beperkt tot 1,45%. Voor het eerst in vijf jaar was er ook een daling. Dat heeft onder meer te maken heeft met de daling van de functies van niveau D, waarvoor mensen met een arbeidshandicap vaak in aanmerking kwamen.

Een derde via maatwerkbedrijven

De cijfers mogen nu opgekrikt worden via het inschakelen van maatwerkbedrijven. Zij beschikken immers over de specifieke know-how die soms nodig is om mensen met een beperking tewerk te stellen, argumenteren Jan Spooren en Wouter Raskin (N-VA), de initiatiefnemers van het voorstel. Concreet zal een derde van de beoogde 3 procent voortaan ook via die weg behaald mogen worden .

Bezwaren

De tegenstanders van het voorstel, Groen en Ecolo, merkten op dat het in 2005 ingevoerde quotum net de bedoeling had om mensen met een handicap zo veel mogelijk op de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Bron: De Standaard