Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Europees Hof van Justitie: wekelijkse rust kan niet in het voertuig

Europees Hof van Justitie: wekelijkse rust kan niet in het voertuig

Een vrachtwagenchauffeur kan zijn normale wekelijkse rust niet in zijn voertuig nemen, zo besliste het Europees Hof van Justitie op 20 december. ACV-Transcom besluit daar uit dat het nu op zowel Belgisch als Europees niveau mogelijk wordt om strenger te controleren.

Welzijn

Het Hof oordeelde dat de Europese wetgever in de Europese verordening niet de mogelijkheid heeft opgenomen om de normale wekelijkse rusttijd aan boord van een vrachtwagen te nemen. Nota bene in het belang van het welzijn van bestuurders. De rechter meende dat de oorsprong van de verordening dat feitelijk en duidelijk aantoont. Op basis daarvan besloot het Hof dat een bestuurder zijn normale wekelijkse rusttijden niet aan boord van het voertuig mag nemen.

Deze uitspraak betekent dat honderdduizenden Europese vrachtwagenchauffeurs nu eigenlijk zouden moeten worden beschouwd als plegers van een strafbaar feit en hun ondernemingen als verantwoordelijken, zo interpreteert ACV-Trancom.

Controles opdrijven

ACV-Transcom laat de uitspraak toevoegen op de agenda van de paritaire commissie transport van de FOD Werkgelegenheid van donderdag 21 december. Daarnaast vraagt ACV-Transcom dat alle controlediensten in België de controles van de bestuurders meteen opdrijven en, zoals voorzien in het Wetboek van strafrecht, krachtig optreden wanneer ze bedrijven betrappen die hun chauffeurs dwingen om hun rust te nemen in het voertuig. Er mag hierbij geen onderscheid worden gemaakt tussen Belgische bedrijven en buitenlandse ondernemingen die aan de basis liggen van sociale dumping.

ACV-Transcom zal haar Europese sociale partners (Iru en ETF) informeren zodat ook zij alle noodzakelijke initiatieven kunnen nemen om dit besluit in heel Europa uit te voeren. "Op basis hiervan kunnen we zelfs een nieuw initiatief nemen om een nieuw Europees voorstel te doen voor regelgeving voor de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs", zegt ACV-Transcom.

Bron: ACV