Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Efficiënte rekrutering: een baan op een halve dag bij Nederlandse belastingdienst

Efficiënte rekrutering: een baan op een halve dag bij Nederlandse belastingdienst

De Nederlandse belastingdienst ziet snel vijf duizend oudere werknemers uitstromen, of 15 procent van het totaal. De fiscus vervangt de klassieke procedure door een efficiënt rekruteringsproces.

De vijfde werkgever van Nederland zoekt in een overspannen arbeidsmarkt 4.200 nieuwe medewerkers, schrijft de Nederlandse krant FD. Daarom heeft de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) een snelle selectieprocedure ontwikkeld: binnen twee weken een oproep, binnen een dag een baan.

Wie solliciteerde op een event (de 'Wervingsboulevard') werd binnen twee weken opgeroepen voor de selectie. Daar kreeg de kandidaat binnen één dagdeel een aanbod of een gemotiveerde afwijzing. Vroeger lag tussen de openstelling van de vacature en indiensttreding nog gemiddeld zes en een halve maand. De eerste doelstelling, de instroom van 750 nieuwe werknemers, is alvast gehaald. Van de kandidaten die de wervingsboulevard doorlopen, krijgt de helft een aanbod waar ze twee dagen over mocht nadenken. Uiteindelijk zegde 88% ja.

Troeven

De functies waarvoor tot nu toe vooral wordt geworven zijn fiscalist, controlemedewerker, fiscaal medewerker en registeraccountant. Dat zijn veelgevraagde beroepen, maar de Belastingdienst heeft troeven, ook voor ervaren krachten uit de belastingadviespraktijk. Zeker bij veertigers die geen zestig uur meer bij een kantoor willen werken en hun gezin meer aandacht willen geven. Bij de Belastingdienst gaat het veel meer om de inhoud, bij accountantskantoren draait het om de ladder beklimmen en partner worden. Velen stappen over om zich inhoudelijk te specialiseren.

Procedure

Naar verluidt worden geen concessies gedaan aan de opleidingseisen en zet de rekruteringsdienst precies dezelfde stappen. Dat zijn:

  • twee gesprekken met een team van vier personen (een teamleider uit de betrokken organisatie, een selectiepsycholoog, de 'materiedeskundige' en de adviseur werving en selectie);
  • een arbeidsvoorwaardengesprek;
  • een integriteitstoets en
  • tussendoor kunnen de kandidaten informatie inwinnen bij medewerkers die de beoogde functie al uitoefenen.