Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Duaal leren verder uitgerold

Duaal leren verder uitgerold

Duaal leren moet tegen 1 september 2019 een volwaardige leerweg zijn. In een gefaseerde uitrol wordt het tegen volgend schooljaar mogelijk in 55 studierichtingen. Op termijn wordt een duale leerweg zelfs mogelijk in het hoger onderwijs.

Beter voorbereid

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar meer dan nu leren op de werkvloer, op die manier een onderwijskwalificatie halen en dus beter voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs.

Bij duaal leren worden vaardigheden voor het grootste deel op de werkvloer verworven. Dat gebeurt vandaag al in 21 studierichtingen als proef, in het project ‘schoolbank op de werkplek’. Hier nemen 480 leerlingen en 83 scholen aan deel in nauwe samenwerking met ondernemingen en sectoren. Het proefproject wordt volgend schooljaar verder uitgebreid naar 55 studierichtingen.

Scholen kunnen tot november volgend jaar hun aanvraag voor een duale opleiding voorbereiden, overleg plegen met de ondernemingen in de omgeving en binnen de school afspraken maken met leerkrachten.

Aanloop

Ook wordt volgend schooljaar de aanloopfase voorbereid voor leerlingen die graag zouden instappen in duaal leren en werken, maar die daar nog niet klaar voor zijn. Tijdens de aanloopfase, kan de jongere zijn vakkennis bijspijkeren, sollicitatievaardigheden opdoen of  arbeidsmarktattitudes verwerven zoals in team werken en op tijd komen. Een aanloopfase is altijd maatwerk en wordt georganiseerd vanuit het principe ‘zo lang als nodig; zo kort als mogelijk’.

Duaal leren wordt vanaf 1 september 2019 ook in het buitengewoon secundair onderwijs (buso) mogelijk  en op termijn ook in het  hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs.

Nog uitbreiden

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil door een gefaseerde invoering "voldoende ruimte geven aan de sociale partners en onderwijsverstrekkers om verder te werken aan het statuut van de leerlingen, de leervergoeding, de verzekering op de werkplek en de opleiding voor mentoren die de leerlingen in de onderneming gaan begeleiden”. 

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) laat weten dat de uitrol van duaal leren verder gaat via een versterking van de proeftuinen. Muyters: “In de komende maanden gaan we samen met Onderwijs extra richtingen selecteren, zodat in 2019 het menu van duaal leren nog verder uitgebreid wordt en duaal leren een innovatieve volwaardige leerweg wordt naar de toekomst.”