Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

De leefbaarste steden voor expats

De leefbaarste steden voor expats

Voor de tiende keer op rij staat Wenen helemaal aan de top van de ranking volgens ‘Quality of Living’ van Mercer. Het Zwitserse Zürich volgt op de 2e plaats, Auckland, München en Vancouver delen de derde plek. Brussel staat 28e op de lijst van 231 steden, een plaats lager dan vorig jaar.

De lijst van de leefbaarste steden voor expats is gebaseerd op de ‘Quality of Living’-survey. Ze laat multinationals en andere organisaties toe om objectief te beoordelen hoe de kwaliteit van leven is in steden waar ze hun expats op buitenlandse missie sturen.

Brussel worstelt met mobiliteit

Er spelen 39 verschillende criteria mee, waaronder de kwaliteit van scholen, de medische en openbare diensten en het economisch, sociaal-economisch en politiek klimaat. De score wordt vertaald in een faire en objectieve vergoeding voor expats.

Mercer blijft de levenskwaliteit van Brussel hoog inschatten (28), al zakt onze hoofdstad wel een plaats ten opzichte van vorig jaar. Brussel scoorde slechter op het criterium ‘verkeersopstopping’ door een aantal grote werken op belangrijke verkeersassen en de vele extra wegenwerken in aanloop naar de verkiezingen.

Buurlanden

Bij onze buurlanden blijft de rangschikking grotendeels gelijk. Amsterdam schuift één plaats naar voor (11) maar valt nog net buiten de top 10 van meest leefbare steden ter wereld. Berlijn (13), Luxemburg (18) en Parijs (39) behouden hun plaats in de ranking.

Luxemburg veiligste stad ter wereld

Nieuw is de afzonderlijke ‘Personal Safety’-ranking die Mercer dit jaar opstelt. Daarvoor kijkt het consultancybedrijf naar:

  • de interne stabiliteit;
  • de misdaadcijfers;
  • de wetshandhaving;
  • de eventuele beperkingen van de persoonlijke vrijheid;
  • de relaties met andere steden en
  • de persvrijheid van de verschillende steden.

West-Europese steden voeren deze ranking aan, met Luxemburg als veiligste stad ter wereld. Basel, Bern, Helsinki en Zürich volgen op een gedeelde 2e plaats.

Brussel staat op plaats 47 in deze ‘Personal Safety’-ranking. In 2005, toen Mercer de ranking al eens eerder opstelde, stond de Belgische hoofdstad nog op de 20e plaats. Het zijn vooral andere steden die in de loop der jaren zijn toegevoegd aan de lijst, die deze beweging verklaren.

Worldwide Quality of Living Surveys