Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Gewezen topmanagers aangeklaagd voor geïnstitutionaliseerd pesten

Gewezen topmanagers aangeklaagd voor geïnstitutionaliseerd pesten

Onderzoeksrechters in Parijs hebben op 16 juni een proces voor 'moreel pestgedrag' aangespannen tegen het vroegere France Telecom, vandaag Orange, en zijn gewezen PDG, Didier Lombard. De zaak is het gevolg van een golf aan zelfmoorden van medewerkers vanaf 2008.

Naast de ex-CEO zijn nog zes andere topmanagers van het CAC 40-bedrijf gedaagd voor medeplichtigheid. Het gaat hier om de eerste zaak negen jaar na de eerste klachten.

Systematisch

France Telecom wordt beschuldigd van geïnstitutionaliseerd pestgedrag met herhaalde gevallen van aanzetten tot vertrekken, gedwongen overplaatsingen, onterende opdrachten en isolatie. De aanklacht stelt dat die praktijken systematisch werden toegepast en bijgevolg neerkomen op een bedrijfsbeleid gericht op het destabiliseren van werknemers en de creatie van een angstklimaat.

Het gerechtelijk onderzoek weerhield het geval van 39 werknemers: negentien ervan pleegden zelfmoord, twaalf deden een poging, en acht anderen waren een tijd depressief of moesten het werk onderbreken.

Snoeien

De organisatie zat indertijd in de nasleep van privatisering en moest volop gaan digitaliseren. De groep wilde 22.000 banen afschaffen tussen 2006 en 2008 en ook nog eens 10.000 functies aanpassen in het kader van het reorganisatieplan NEXT. Dat plan werd inmiddels teruggedraaid. 

Didier Lombard ontkent dat zijn plan aan de basis ligt van deze "menselijke tragedies". Zijn verdediging noemde de aanklachten "absurd". 

Bron: Reuters, Financial Times, RHmagazine