Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

CEO's bezorgder over gezondheid medewerkers

CEO's bezorgder over gezondheid medewerkers

Eén op de vier CEO’s maakt zich zorgen om gezondheidsklachten van zijn werknemers in de komende vijf jaar. In 2015 ging het nog maar om één op de tien. Dat blijkt uit een nieuwe studie over duurzame inzetbaarheid van HR-dienstverlener Acerta bij 470 CEO’s van Belgische bedrijven.

Nog werk aan de winkel

Werkgevers vrezen dat hun medewerkers uitgekeken raken op hun werk, een burn- of bore-out krijgen of andere gezondheidsklachten. Hoewel ze tegenover twee jaar geleden de helft méér inspanningen doen om hun personeel gemotiveerd te houden of hen goed te laten voelen op het werk, beseffen de CEO’s dat er nog veel werk aan de winkel is.
Acerta deed in 2015 dezelfde bevraging bij Belgische CEO’s over duurzame inzetbaarheid. Toen verwachtte amper 10 procent van hen dat hun personeel gezondheidsklachten zal krijgen door de job. Bij een nieuwe bevraging van dit jaar geeft 23 procent dit aan, een verdubbeling.
Peter Tuybens, director bij Acerta Consult, stelt vast dat veel klachten te maken hebben met geestelijke gezondheid of psychische klachten. "Ook zien we een grotere bereidheid om duurzame initiatieven te nemen hieromtrent.”
Goesting behouden

Andere opvallende conclusie van de Acerta-studie: één op de vier CEO’s vreest dat hun medewerkers uitgekeken raken op hun werk of hun motivatie verliezen. De werkgevers beseffen dan ook dat ze extra inspanningen moeten leveren om hun medewerkers met goesting naar het werk te laten komen.
CEO’s vinden dat ze sinds 2015 (toen het eerste onderzoek gebeurde) al meer initiatieven nemen om de doorgroeikansen van hun personeel te stimuleren:

  • ze maken al vaker interne vacatures bekend (van 42% naar 51%);
  • ze proberen de mentale en fysieke gezondheid van hun personeel te verbeteren (van 28% naar 42%);
  • ze maken meer werk van loopbaanbegeleiding (van 21% naar 38%).

Toch geeft  de Belgische CEO zichzelf nog een onvoldoende. Peter Tuybens: “Zo willen ze bijvoorbeeld nog meer specifieke maatregelen nemen om stress op de werkvloer te verlagen."

Er zijn een aantal kernvragen die CEO's en HR-managers zich steeds vaker stellen:

  • Hoe kan ik mijn medewerker op zijn /haar best inzetten?
  • Hoe kan ik de talenten van mijn medewerkers sterker benutten?
  • Hoe kom ik tot een duurzaam intern mobiliteitsplan?

"Gelukkig gebeurt het enkel focussen op de tekortkomingen minder en minder. Meer en meer CEO’s accepteren dat er bij iedereen ‘een hoek’ af is. Het enkel focussen op de tekortkomingen inzake performantie gebeurt minder en minder.”

Jobrotatie stimuleren

Om het werk spannend en boeiend te houden, kunnen werknemers ook van functie veranderen binnen het bedrijf. Volgens de studie van Acerta geeft 40 procent van de CEO’s aan dat hun arbeiders en bedienden de mogelijkheid hebben om intern een andere functie in te vullen. Eén op de drie deed dat ook effectief in de laatste drie jaar.
Jobrotatie of een andere job binnen het eigen bedrijf stimuleren, wordt almaar belangrijker voor CEO’s. Bedrijven willen hun personeel betrokken houden bij de organisatie en geëngageerd in de job. Alleen op deze wijze kan een werkgever de gemiddelde goesting van zijn werknemer in de job op peil houden. Anderzijds heeft dit ook te maken met het feit dat de meeste Belgen tot hun 67ste zullen werken en met de war for talent op de arbeidsmarkt."

Talent behouden 'n 'rematchen'

“Er is duidelijk een schaarste op de arbeidsmarkt. Bedrijven beseffen dan ook hoe belangrijk het is geworden om hun talent in kaart te brengen en te behouden. Uit de studie blijkt dat de bewustwording  hiervan, vooral is gestegen voor wat de arbeiders betreft. Daar geven 40 procent van de CEO’s aan dat zij makkelijk van functie kunnen veranderen. Twee jaar geleden was dit nog 29 procent. Ze maken dus een inhaalbeweging. Misschien als gevolg van het eenheidsstatuut”, zegt Peter Tuybens.
Bovendien hecht Acerta zelf ook veel belang aan het 'rematchen' van individuele talenten met de functievereisten binnen de organisatie. Hierdoor geef je als werkgever nieuwe groeikansen aan je eigen medewerkers.

Ook het personeel kan meer doen

Het personeel op mentaal en fysiek vlak gezond houden, is niet alleen een verantwoordelijkheid van de CEO. Ook de medewerker zelf neemt best meer initiatief om gelukkig te blijven op het werk. Eén op de drie CEO’s verwacht dat de medewerker zelf meer feedback vraagt, nadenkt over de eigen loopbaan en/of levenslang blijft leren.